PAP/Rynek Zdrowia | 07-10-2016 10:32

Naukowcy: MC4R to gen tłustego jedzenia

Zamiłowanie to tłustego jedzenia u niektórych osób może być zakodowana w genach - wynika z badań opublikowanych przez specjalistów brytyjskich na łamach "Nature Communications". Wszystkiemu winny jest gen MC4R.

Wszystkiemu winny jest gen MC4R. Fot. Fotolia

Na ogół wolimy jeść potrawy tłuste, choć nie zawsze ociekające tłuszczem, i słodkie. Są jednak osoby, które po tłustym głównym daniu na deser zamiast ciastka wolą wybrać kolejną tłustą potrawę. Te osoby mogą mieć zmutowany gen melanokortyny 4 (MC4R).

Z wcześniejszych badań wiadomo, że nieprawidłowy gen MC4R występuje u jednej osoby na 1000. Badania na myszach wykazały, że z osobniki z tym defektem są otyłe i preferują tłuste potrawy.

Spostrzeżenia te potwierdzają najnowsze badania, który prof. Sadaf Farooqi z University of Cambridge przeprowadzi u 54 osób. Podzielono je na trzy grypy: te z prawidłową masą ciała, otyłe oraz otyłe z genem MC4R. Osoby z tym genem zjadały dwukrotnie więcej potraw tłustych niż osoby z prawidłową masą ciała oraz o 65 proc. więcej niż ludzie otyli, ale bez tej mutacji.

Osoby z mutacją MC4R niechętnie sięgały po słodkości, na deser wolały tłustą potrawę. Pozostali ochotnicy, zarówno osoby z prawidłowa sylwetką, jak i otyłe - ale bez tego genu, po głównym daniu ze smakiem jedli słodycze.

- Wykazaliśmy, że upodobania do tłustych potraw mogą mieć podłoże genetyczne - twierdzi prof. Farooqi.