Mózg lubi być nagradzany. Jak kontrolujemy własne łakomstwo?

Autor: Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia • • 10 stycznia 2019 13:16

Jeśli mózg wysyła sygnały nagrody, które są silniejsze niż sygnały świadczące o zapotrzebowaniu energetycznym organizmu, jemy więcej niż to konieczne. Takie działanie naszego organizmu może prowadzić do nadwagi i otyłości.

Mózg lubi być nagradzany. Jak kontrolujemy własne łakomstwo?
Fot. archiwum

Marc Tittgemeyer i Heiko Backes z Instytutu Maxa Plancka, postanowili zbadać jak dopamina wpływa na spożycie pokarmów i na ile kontrolujemy własne łakomstwo. W tym celu uczeni przeprowadzili  badania na grupie wolontariuszy, którym codziennie serwowali koktajle mleczne i mierzyli uwalnianie przez mózg dopaminy - pisze Rzeczpospolita.

W badaniach wykazali, że dopamina uwalnia się po raz pierwszy w momencie kiedy poczujemy smak koktajlu, następnie, gdy smakołyk dotrze do żołądka. Zespołowi udało się również określić, które obszary mózgu są w ten proces zaangażowane.

Naukowcy zauważyli również, że istnieje związek między subiektywnym pragnieniem a uwalnianiem dopaminy. Mózgi uczestników, którzy mieli szczególną chrapkę na koktajl, wydzielały więcej dopaminy podczas nabierania napoju do ust i jego smakowania. Kiedy napój docierał do żołądka, wówczas dopamina była wydzielana w standardowej ilości.

Zdaniem uczonych badania te pokazują, że mózg czasami wysyła sygnały nagrody, które są silniejsze niż sygnały świadczące o zapotrzebowaniu energetycznym organizmu. Wówczas jemy więcej niż to konieczne, a to może prowadzić do nadwagi i otyłości.

Więcej: www.rp.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum