
Brytyjscy naukowcy twierdzą, że zmniejszenie wielkości porcji oferowanych w supermarketach i restauracjach oraz spożywanych w domu mogłoby powstrzymać epidemię otyłości.
Zespół naukowców z University of Cambridge dokonał przeglądu 61 badań, w których brało udział 6711 osób. Uzyskano najbardziej jak dotąd przekonywujące dowody, że wielkość porcji wpływa na to, ile zjadamy - ludzie niechętnie zostawiają jedzenie na talerzu i jeśli dostają więcej, zjadają więcej. Eliminacja dużych porcji mogłaby zmniejszyć dzienną dawkę kalorii o 279.
Naukowcy wykazali również, że mniejsze talerze, szklanki i sztućce pomagają ograniczyć ilość spożywanego pokarmu. Badacze wskazują, że w pubach i restauracjach dbający o linię klienci powinni prosić o mniejsze porcje. Państwo mogłoby z kolei podjąć kroki na rzecz większej opłacalności kupowania małych porcji oraz ograniczenia ich wielkości w przypadku pokarmów wysokokalorycznych.
W ostatnich latach porcje w Wielkiej Brytanii stale rosły. Pomiędzy rokiem 1993 a 2013 sprzedawana w sklepach gotowa zapiekanka pasterska niemal dwukrotnie zwiększyła swoje wymiary. W tym samym czasie bajgle utyły z 70 do 86 gramów, stugramowa paczka chipsów doszła do 150 gramów, paczka orzeszków ziemnych urosła o 80 proc., a placek z kurczakiem o 40 proc.


- 13:22 Sanepid paraliżowany przez pytających w trybie informacji publicznej?
- 12:52 Agencja Badań Medycznych: nauka jest kobietą
- 12:35 OZZL o rządowej propozycji wynagrodzeń dla lekarzy: "arogancja i lekceważenie"
- 12:06 Andrusiewicz: jeśli przetrwamy Wielkanoc w obostrzeniach...
- 11:48 Poznań: pierwsze z pięcioraczków opuściło szpital
- 11:30 160 tys. pielęgniarek i położnych od 1 lipca bez żadnych podwyżek? Tak wynika z analiz OZZPiP
- 11:17 Odczyny poszczepienne zakłócą matury?
- 10:47 Dane o koronawirusie z poniedziałku : 6 170 nowych zakażeń, zmarły 32 osoby
- 10:36 Andrusiewicz: obserwujemy spowolnienie dynamiki wzrostów zakażeń
- 10:32 Najnowsze dane o koronawirusie w Polsce
- 10:11 Chirurdzy z NCO w Gliwicach uratowali skalp kobiecie po wypadku w pracy. Skomplikowana operacja
- 09:52 Szczegóły centralizacji. Agencja Rozwoju Szpitali uporządkuje szpitalnictwo
- 1 Koronawirus w Polsce: 1 801 083 potwierdzone zakażenia, zmarło 45 317 pacjentów
- 2 Wirusolog: to nie z powodu mutacji na COVID-19 chorują coraz młodsze osoby
- 3 Wkrótce nie testy i szczepionki będą problemem, ale brak tych, którzy mają nas szczepić
- 4 Pomorskie też objęte lockdownem. Zamknięte zostaną m.in. kina, hotele, teatry, baseny
- 5 Minister zdrowia: teleporady były nadużywane, dlatego ograniczamy ich stosowanie
- 6 Kraska apeluje: nie leczmy się tlenem na własną rękę! Pandemia nabiera rozpędu
- 7 MZ: ozdrowieńcy mają być zaszczepieni w ciągu sześciu miesięcy od zachorowania
- 8 Miliardy na fabrykę szczepionki. Jakie mamy opcje i na co nas stać?
- 9 Brytyjski wariant koronawirusa śledzony przez naukowców. Obawy są uzasadnione?
- 10 Od 15 marca szczepienia przewlekle chorych. Zapisy ruszą 10 marca
- 11 Lekarze: wydłużenie odstępów między dawkami szczepień może być niezgodne z prawem
- 12 Prof. Maksymowicz: szczepionka Sputnik V? To nie jest gorszy produkt niż ropa naftowa z Rosji!
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych