Mniej kwasów tłuszczowych szansą dla chorych na Alzheimera

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 21 października 2008 09:59

Amerykańscy naukowcy dowodzą w materiale opublikowanym w

Przy użyciu mysiego modelu choroby Alzheimera, Lennart Mucke wraz z zespołem z Gladstone Institute of Neurological Disease w San Francisco wykazał, że u chorych zwierząt poziom jednego z kwasów tłuszczowych omega-6, kwasu arachidonowego jest znacząco podwyższony. Poza tym naukowcy stwierdzili zwiększenie poziomu produktu metabolizmu tego kwasu u chorych myszy.

Z wcześniejszych badań wiadomo, że amyloid - beta, którego złogi obserwuje się w mózgach pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera, wpływa na aktywację enzymu rozkładającego kwas arachidonowy. W związku z tym, badacze postanowili zablokować działanie tego enzymu. Myszy, którym zablokowano aktywność enzymu miały znacząco poprawione możliwości poznawcze, lepiej uczyły się i pamiętały nabyte informacje.

Autorzy pracy mają nadzieję, że ich odkrycie przyczyni się do opracowania nowych strategii terapii dla chorych pacjentów.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum