Bliskość natury a skład mleka matki. Zaskakujące wyniki badań naukowców
Życie na obszarach zielonych wpływa pozytywnie na zawartość oligosacharydów w mleku matki, co z kolei może się przekładać na zdrowie niemowlęcia - wykazali badacze z Finlandii.

- Zespół naukowców zbadał związek pomiędzy środowiskiem zamieszkania a zawartością oligosacharydów w matczynym mleku
- W eksperymencie wzięło udział 800 młodych mam karmiących piersią
- Okazało się, że różnorodność oligosacharydów wyraźnie wzrastała, a skład kilku z nich istotnie się zmieniał, gdy okolica zamieszkania obejmowała bardziej zielone środowisko
Im bliżej lasów, tym bogatszy skład mleka matki. Zaskakujące wyniki badań naukowców
Zespół biologów z Uniwersytetu w Turku zbadał związek pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a profilem oligosacharydów w matczynym mleku. Oligosacharydy to węglowodany o niskiej masie cząsteczkowej, zawierające od 2 do 10 połączonych ze sobą cukrów prostych. Po laktozie i tłuszczu są najczęstszym składnikiem mleka kobiecego. Dotychczas odkryto ich około 200.
W mleku pełnią one m.in. funkcje ochronne - chronią dziecko przed szkodliwymi drobnoustrojami i zmniejszają ryzyko rozwoju alergii oraz chorób. Poza układem odpornościowym są ściśle związane także z mikrobiomem jelitowym niemowlęcia.
- Wcześniejsze badania wykazały, że czynniki genetyczne i biologiczne, np. otyłość matki, mogą zmieniać skład oligosacharydów w kobiecym pokarmie. Naszym celem było ocenienie, czy i jak zielone środowisko życia wpływa na ich skład w mleku, a więc pośrednio także na odporność i ryzyko zachorowań u dzieci - opowiada dr Mirkka Lahdenperä, główna autorka badania.
W eksperymencie wzięło udział 800 młodych mam karmiących piersią. Próbki mleka pobrano od nich w momencie, gdy ich potomstwo miało trzy miesiące. Skład oligosacharydów przeanalizowano na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego.
To, jak bardzo zielone jest środowisko zamieszkania matek i ich dzieci, oceniono na podstawie bliskości do parków, lasów i innych obszarów roślinności. Uwzględniono czynniki, które mogłyby wpłynąć na wyniki badania, czyli poziom wykształcenia rodziców, ich zawód, stan cywilny i stan zdrowia oraz sytuację społeczno-ekonomiczną.
Okazało się, że różnorodność oligosacharydów wyraźnie wzrastała, a skład kilku z nich istotnie się zmieniał, gdy okolica zamieszkania matki obejmowała bardziej zielone środowisko.
- Może to wskazywać, że im większy codzienny kontakt z naturą, tym korzystniejszy dla dziecka, ponieważ bardziej zróżnicowany, jest skład matczynego mleka - mówi dr Lahdenperä.
Jak dodaje, wyniki badania sugerują, że karmienie piersią odgrywa rolę pośrednika pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a zdrowiem w okresie niemowlęcym.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)