Leki z papryczki chili - badania trwają...

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 29 kwietnia 2010 18:40

Badania nad papryczką chili mogą doprowadzić do opracowania nowego, skuteczniejszego środka przeciwbólowego.

Palący smak nadaje chili substancja zwana kapsaicyną. Wiąże się ona ze specyficznymi receptorami komórek. Jak odkryli naukowcy z zespołu doktora Kenetha Hargreavesa z University of Texas, podobny związek chemiczny pojawia się w bolących miejscach naszego ciała. Zahamowanie wytwarzania tej substancji (utlenione kwasy tłuszczowe zwane OLAM) uśmierza przewlekły ból.

Zdaniem doktora Hargreavesa, dzięki jego odkryciu możliwe będzie w przyszłości leczenie silnego, przewlekłego bólu - związanego na przykład z nowotworami czy schorzeniami stawów.

Zawartość kapsaicyny zależy od odmiany chili. Kiedy zjadamy ostrą papryczkę, kapsaicynoidy stymulują receptory nerwowe odpowiedzialne za odczuwanie ciepła w jamie ustnej, nosie i gardle. Stymulowanie tych receptorów (nazywanych receptorami wanilinowymi podtypu 1 lub VR1) powoduje uwalnianie neuropeptydu - substancji P, która pracuje jako przesyłacz informacji o bólu do mózgu.

Odczuwany ból jest wynikiem bezpośredniej stymulacji neuromechanizmów odpowiedzialnych za uczucie bólu. Efekt to palenie, łzy, szczypanie, zwiększenie ciśnienia krwi (zaczerwienienie).

Farmaceutyki oparte o kapsaicynę wykorzystuje się w leczeniu schorzeń związanych z bólem. Poszukuje się także skutecznych środków znieczulających, które działać miałyby współpracując z receptorami wanilinowymi. Papryczki z dużą zawartością kapsaicyny mają też działanie psychoaktywne.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum