
Naukowcy twierdzą, że osoby jedzące za dużo wysoko przetworzonego mięsa często umierają przedwcześnie. Zalecają spożycie nie więcej niż 20 gramów dziennie tego rodzaju produktów.
Jak informuje Rzeczpospolita, badania przeprowadzono na prawie pół milionie mieszkańców dziesięciu krajów europejskich. Kierowała nimi prof. Sabine Rohrmann z Uniwersytetu w Zurichu. Według badaczy za duża konsumpcja mięsa powoduje wzrost ryzyka śmierci z powodu chorób serca (o 72 proc.) oraz nowotworów (o 11 proc).
Badania dotyczyły czerwonego mięsa wysoko przetworzonego: kiełbas, bekonu, szynki, konserw, hamburgerów. Naukowcy są zdania, że byłoby dobrze, gdyby ludzie nie jedli więcej niż 20 gramów dziennie tego rodzaju produktów, co odpowiada jednemu plasterkowi szynki.
Więcej: www4.rp.pl

CZYTAJ TAKŻE
POLECAMY
- 10:21 Trzaskowski o punktach masowych szczepień w Warszawie: chaos trwa
- 09:52 OZZL do ministra: lekarzy stażystów nie ma wśród kwalifikujących do szczepień
- 09:38 Dr Cessak: nie przyjmujemy leków przeciwzakrzepowych przed szczepieniem Astrą Zeneką
- 09:34 Sejm: dyskusja o dodatkach covidowych dla pracowników niemedycznych - transmisja
- 08:55 Czy zostaną otwarte przedszkola i żłobki? Dzisiaj rząd podejmie decyzje
- 08:27 Coraz więcej zajętych łóżek dla pacjentów z COVID-19, w pięciu województwach trudna sytuacja
- 07:49 Badanie: Polacy chcą powszczechnych szczepień, bez dzielenia na grupy wiekowe
- 07:22 Zmiany w wykazie wyrobów medycznych pomogą osobom wymagających cewnikowania?
- 06:01 Podczas pandemii liczba świadczeń geriatrycznych w Polsce spadła o 30 proc.
- WT, 22:56 MZ publikuje wytyczne dotyczące organizacji punktów szczepień drive-thru
- WT, 21:21 Sejm: projekt nowelizacji map potrzeb zdrowotnych "poległ" dwoma głosami
- WT, 21:02 Eksperci: państwo marnuje pieniądze na nieskuteczne leczenie AZS
- 1 Koronawirus w Polsce: 2 586 647 potwierdzonych zakażeń, zmarło 58 481 pacjentów
- 2 Niedzielski: na ponad 5,5 mln zaszczepionych tylko 0.9 proc. miało wynik dodatni testu COVID-19
- 3 Adam Niedzielski: w środę nowy komunikat dotyczący obostrzeń, nie ma jeszcze decyzji w tej sprawie
- 4 Dworczyk: na szczepienia zarejestrowało się już 64 tys. osób z rocznika 1962, jutro kolejny rocznik
- 5 Eksperci: karetki krążą z chorymi na COVID-19, bo ruch pacjentów jest źle zarządzany
- 6 Kardiochirurg: uważasz, że pandemia to bzdura? Zapraszam na oddział covidowy
- 7 Johnson & Johnson opóźnia wejście szczepionki na unijny rynek, ale do Polski ma dotrzeć w środę
- 8 Specjaliści: szczepionki chronią przed ciężkim przebiegiem COVID-19. Nie chodzi tylko o przeciwciała
- 9 Ilu pacjentów potrzebuje rehabilitacji pocovidowej? Wśród nich mogą być wkrótce dzieci
- 10 Resort zdrowia: wyjaśnienia w sprawie eksperymentów z wykorzystaniem płodów budzą wątpliwości
- 11 Będą nas szczepić tysiące fizjoterapeutów, diagnostów i farmaceutów
- 12 Prezes KRF: opiekę pocovidową powinni prowadzić także fizjoterapeuci bez umów z NFZ
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych