×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Kiełbasy, parówki i bekon rakotwórcze

Autor: Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia28 października 2015 18:08

Naukowcy twierdzą, że osoby jedzące za dużo wysoko przetworzonego mięsa często umierają przedwcześnie. Zalecają spożycie nie więcej niż 20 gramów dziennie tego rodzaju produktów.

Kiełbasy, parówki i bekon  rakotwórcze
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Jak informuje Rzeczpospolita, badania przeprowadzono na prawie pół milionie mieszkańców dziesięciu krajów europejskich. Kierowała nimi prof. Sabine Rohrmann z Uniwersytetu w Zurichu. Według badaczy za duża konsumpcja mięsa powoduje wzrost ryzyka śmierci z powodu chorób serca (o 72 proc.) oraz nowotworów (o 11 proc).

Badania dotyczyły czerwonego mięsa wysoko przetworzonego: kiełbas, bekonu, szynki, konserw, hamburgerów. Naukowcy są zdania, że byłoby dobrze, gdyby ludzie nie jedli więcej niż 20 gramów dziennie tego rodzaju produktów, co odpowiada jednemu plasterkowi szynki.

Więcej: www4.rp.pl

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze