Kawa przedłuża życie chorych na raka jelita grubego?

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 18 sierpnia 2015 13:19

Amerykańscy badacze twierdzą, że chorzy na raka jelita grubego, którzy częściej piją kawę, co najmniej cztery razy dziennie, wykazują mniejsze ryzyko nawrotu choroby i żyją dłużej.

Kawa przedłuża życie chorych na raka jelita grubego?
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Wcześniejsze badania sugerowały, że kawa może chronić przed rakiem piersi kobiety po menopauzie, a także przed czerniakiem, rakiem prostaty oraz wątroby. Najnowsze badania wykazały, że "mała czarna" pomaga chorym na raka jelita grubego znajdującego się w III stadium rozwoju.

Główny autor badań, szef oddziału gastroenterologii szpitala Dana-Farber Cancer Center w Bostonie dr Charles Fuchs twierdzi, że wskazują na to obserwacje ok. 1 tys. chorych z rakiem jelita grubego będącego w III stadium rozwoju, którzy poddani zostali operacji i chemioterapii.

Pacjenci, którzy wypijali co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, mieli o 42 proc. mniejsze ryzyko nawrotu choroby, byli również o 33 proc. mniej narażeni na zgon z powodu choroby nowotworowej, jak też z powodu innych przyczyn. Korzyści z picia kawy odnosili także chorzy, którzy wypijali mniej kawy, ale były one u nich mniejsze, szczególnie u tych, którzy sięgali po nią nie częściej niż raz dziennie.

Dr Fuchs podkreśla, że jego zdaniem korzystny wpływ kawy w przypadku chorób nowotworowych bardziej związany jest z zawartą w niej kofeiną, niż z innymi składnikami. Dodaje, że u większości chorych na raka jelita grubego w III stadium rozwoju do nawrotu choroby dochodzi w ciągu pięciu lat od postawienia diagnozy.

 

 

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum