Kanada: orzechy na obniżenia poziomu cholesterolu

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 27 sierpnia 2011 09:37

Na obniżenie poziomu złego cholesterolu lepiej działa jedzenie orzechów, soi czy owsianki, niż zmniejszanie ilości tłuszczu w pożywieniu - wynika z najnowszych badań na Uniwersytecie Toronto (UofT).

Kanada: orzechy na obniżenia poziomu cholesterolu
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Dokładny opis badań prowadzonych w czterech dużych kanadyjskich miastach, w tym - Toronto, ukazał się w prestiżowym Journal of the American Medical Association (JAMA). Wynika z niego, że zmiany w diecie zmniejszają w takim samym stopniu poziom złego cholesterolu (LDL) jak, w krótkim terminie, leki - zwróciły uwagę kanadyjskie media.

Z badania opisanego na stronie internetowej UofT wynika, że kombinacja właściwych składników w diecie pozwoliła w ciągu pół roku obniżyć poziom LDL o 13 proc., zaś u osób, którym zaserwowano po prostu dietę ubogą w tłuszcze - poziom LDL spadł tylko o 3 proc. Jak podkreślał dziennik "The National Post", jeden na czterech Amerykanów po ukończeniu 45. roku życia przyjmuje leki obniżające poziom cholesterolu.

Lekarze przetestowali 3 grupy kontrolne liczące łącznie 351 osób, na wegetariańskiej półrocznej diecie. W dwóch grupach dodano do diety badanych takie składniki jak soja i jej przetwory (tofu, mleko sojowe), różne fasole, owies i jęczmień (zawierają tzw. lepki błonnik), różne orzechy oraz margaryny zawierające roślinne sterole. Jak podaje UofT na swojej stronie internetowej, dietetyczny "portfel" składał się wyłącznie z żywności dopuszczonej na rynek.

Sprawdzano też, czy przydają się rozmowy z dietetykiem. Okazało się, że takie dwie dłuższe rozmowy wystarczą, by dobrze komponować codzienne posiłki.

- Badanie wykazało potencjał zastosowania kombinacji produktów żywnościowych uznanych za obniżające poziom cholesterolu. Sądzimy, że to podejście ma zastosowanie kliniczne - napisali naukowcy z Uniwersytetu Toronto.

Kanadyjskie media zaznaczają, że badanie było finansowane także przez sieć supermarketów i koncerny produkujące żywność. Nie miały one jednak wpływu na prowadzenie badań.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze