Jasne piwo zdrowe dla kości

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 08 lutego 2010 21:36

Jasne piwa jęczmienne, wzbogacone ekstraktem z chmielu, są najbogatszym źródłem krzemu, który odgrywa ważną rolę we wzroście i rozwoju tkanki łącznej oraz kości.

O wynikach amerykańskich badań informuje pismo „Journal of the Science of Food and Agriculture”.

Ponieważ pierwiastek ten występuje w piwie w postaci łatwo przyswajalnego przez nasz organizm kwasu ortokrzemowego, piwo można uznać za główne źródło krzemu w diecie zachodniej. Niektóre badania wskazują nawet, że umiarkowane spożycie tego trunku może być pomocne w walce z osteoporozą, chorobą, która stopniowo niszczy tkankę kostną prowadząc do większego ryzyka złamań.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis analizowali, czy zawartość krzemu zależy od metody warzenia piwa oraz surowców użytych do jego produkcji. Okazało się, że jasne słody jęczmienne mają większą zawartość krzemu niż ciemne, uzyskiwane z jęczmienia palonego, czyli poddawanego znacznie wyższym temperaturom.

W próbkach ekstraktu chmielu wykazano zaskakująco dużą zawartość krzemu, nawet 4-krotnie większą niż w słodzie. Dlatego można się spodziewać, że piwa zawierające go więcej będą też miały więcej krzemu.

Testy, którymi objęto 100 marek piwa znajdujących się na rynku, potwierdziły, że najbogatsze w krzem są piwa o wysokiej zawartości słodu jęczmiennego i chmielu. Piwa z pszenicy zawierają mniej krzemu niż jęczmienne, gdyż to łuski jęczmienia są bogate w ten minerał. Nie zaobserwowano, by krzem uwalniał się do piwa z żelu krzemionkowego, stosowanego w procesie pasteryzacji, czy z ziemi okrzemkowej, przez którą filtruje się ten napój.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum