Amerykańscy naukowcy przekonują, że gdy jesteśmy wygłodzeni, w żołądku wydziela się grelina - hormon, który pobudza w mózgu uczucie głodu.
Wcześniejsze badania wykazywały, że podwyższony poziom tego hormonu nasila uczucie przyjemności związane z zażywaniem kokainy lub piciem alkoholu. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Stanu Teksas w Dallas dowiedli teraz, że podobny mechanizm może działać w przypadku jedzenia.
W pierwszym doświadczeniu sprawdzano czy najedzone do syta myszy wybiorą pomieszczenie, w którym wcześniej znajdowały bardzo tłuste pożywienie, czy pomieszczenie, w którym udostępniano im zwykłą karmę. Okazało się, że gryzonie nie miały żadnych preferencji. Jednak gdy wstrzyknięto im grelinę wybierały pomieszczenie, które kojarzyły z tłustą żywnością, choć było ono zupełnie puste.
Zdaniem dr. Mario Perello, kierującego badaniami, grelina pobudzała myszy do szukania tłustego pokarmu, ponieważ zapamiętały, jak wielką przyjemność im sprawiał. Kojarzyły pomieszczenie, w którym był pokarm, z czymś przyjemnym nawet gdy było już puste. Badacze zaobserwowali też, że przegłodzone zwierzęta, u których zablokowano działanie greliny nie spędzały tak dużo czasu w miejscu, w którym podawano im tłustą żywność.
W drugim teście sprawdzano jak długo myszy będą wkładać nos do dziury po to, by otrzymać tłustą karmę. Okazało się, że zwierzęta, którym nie podano greliny, poddawały się znacznie szybciej niż te, którym wstrzyknięto hormon.
Zdaniem autorów pracy, odkrycie to wskazuje, że grelina wzmacnia uczucie przyjemności związane ze smacznym jedzeniem. To właśnie dzięki działaniu tego hormonu po zjedzeniu sytego obiadu ciągle mamy ochotę na różne smakołyki, np. kaloryczny deser.
Jak wyjaśniają badacze, grelina oddziałuje na tzw. układ nagrody w mózgu. Jest on odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności i uzależnianie się od rzeczy, które ją nam sprawiają. Dlatego jesteśmy silnie zmotywowani, by je zdobyć i łatwo zapamiętujemy, jak to osiągnąć.

- 20:01 Olsztyn: połowa testowanych miało wynik pozytywny; zwołano sztab kryzysowy
- 19:40 Szef AstraZeneca: wydajność naszych fabryk jest mniejsza niż się spodziewaliśmy
- 19:09 Znamy wynik testu na koronawirusa u ministra Niedzielskiego. Co dalej?
- 18:44 Brakuje geriatrów i łóżek szpitalnych dla seniorów. Plany rządu są ambitne
- 18:28 RPP: system odszkodowawczy zwiększy bezpieczeństwo pacjenta
- 18:07 MZ: projekt rozporządzenia ws. Dobrej Praktyki Laboratoryjnej
- 17:47 Powrót obostrzeń na Warmii i Mazurach. Ile osób w regionie się zaszczepiło?
- 17:26 Opolskie: stypendia dla studentów medycyny od marszałka województwa
- 17:05 Rzecznik MZ: szczyt epidemii na pułapie średnio 12 tys. zakażeń dziennie
- 16:35 Czym różni się mutacja brytyjska koronawirusa? Inne objawy i większa zakaźność
- 16:05 Mateusz Morawiecki: wykonano już ponad 3 mln szczepień przeciw COVID-19
- 15:23 Rada Medyczna: szczepionka AstraZeneca dla osób od 18 do 69 roku życia
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 673 252, zmarło 43 094 pacjentów
- 2 Gadomski: będzie nowa sieć szpitali, chcemy odejść od finansowania ryczałtowego
- 3 Kpt. dr Siewiera: blokujmy pseudoekspertów od koronawirusa. Nie lubią małych zasięgów
- 4 Minister zdrowia: dziś znów ponad 12 tys. nowych zakażeń. Wielkanoc możemy spędzić w domach
- 5 Nieoficjalnie o obostrzeniach: rząd rozważa zamknięcie stoków
- 6 Niedzielski: mamy 12 146 nowych zachorowań. Nowe obostrzenia od soboty, może nawet wcześniej
- 7 Migrena to nie fanaberia - ten ból odbiera chęć do życia. Czy decydenci widzą problem?
- 8 Grzesiowski: za 2-3 tygodnie możemy mieć 25 tysięcy zakażeń dziennie
- 9 Nie ma już Agencji Rezerw Materiałowych. Kto kupi szczepionki przeciwko Covid-19?
- 10 Co zrobić, aby szpitalami kierowali najlepsi menedżerowie? To całkiem proste
- 11 Andrusiewicz: wjazd do Polski ze Słowacji i Czech tylko z negatywnym testem lub szczepieniem
- 12 Długość życia w Polsce przestała rosnąć. Prof. Wojtyniak podał liczby, dobrze nie jest
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych