PAP Nauka w Polsce/ Rynek Zdrowia | 14-08-2019 15:53

Gorzka czekolada pomoże zmniejszyć objawy depresji

Konsumpcja czekolady - zwłaszcza gorzkiej - wiąże się ze słabszym nasileniem objawów depresji - wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma „Depression and Anxiety”.

Fot. archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Międzynarodowy zespół naukowców pod kierunkiem dr Sarah Jackson z Kolegium Uniwersyteckiego w Londynie (W. Brytania) postanowił sprawdzić, jaki związek z depresją ma rodzaj spożywanej czekolady.

W tym celu porównał nawyki żywieniowe ponad 13 tys. Amerykanów z wynikami uzyskanymi przez nich na skali objawów depresji.

Pod uwagę wziął również szereg innych czynników, takich jak wzrost, waga, wykształcenie, dochód, aktywność fizyczna czy kondycja zdrowotna.

Okazało się, że mniejszej ilości objawów depresji sprzyjała konsumpcja każdego rodzaju czekolady. Jednak tylko konsumpcja gorzkiej czekolady gwarantowała niższe natężenie symptomów klinicznie istotnych.

Wiadomo, że czekolada wpływa na poprawę nastroju. Zawarte w niej składniki psychoaktywne, podobne do kannabinoidów, wywołują uczucie euforii, a neuromodulator fenyloetyloamina prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w regulacji samopoczucia. W gorzkiej czekoladzie występuje ponadto mnóstwo flawonoidów - substancji o działaniu antyoksydacyjnym, które łagodzą stany zapalne w organizmie.

Więcej: naukawpolsce.pap.pl