Gastroenterolodzy naukowo o zaletach (umiarkowanego) picia alkoholu

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 05 czerwca 2009 19:52

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że umiarkowane spożywanie alkoholu chroni przed kamicą żółciową.

Wyniki badań ogłoszono podczas dorocznego zjazdu gastroenterologów w Chicago. Jak wykazały prowadzone przez 10 lat badania z udziałem 25 000 kobiet i mężczyzn, u osób które piją rozsądnie ryzyko kamicy żółciowej spada o jedna trzecią.

Umiarkowane ilości to zdaniem Brytyjczyków dwa standardowe drinki - odpowiednik 8 gramów czystego alkoholu etylowego

Kamica żółciowa to bardzo pospolite schorzenie, jej wyraźne objawy i powikłania występują tylko w 30 proc. przypadków. Kamicy sprzyjają ciąża, otyłość, nagła utrata wagi i niektóre leki. Korzystne działanie alkoholu wynika z tego, że zmniejsza poziom cholesterolu w żółci, a to właśnie cholesterol jest odpowiedzialny za powstawanie większości kamieni żółciowych.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum