Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Georgia we współpracy z kanadyjskimi naukowcami z Uniwersytetu w Waterloo (Ontario) prowadzili badania na szczurach, którym aż 60 proc. wszystkich kalorii spożytych dostarczano w postaci fruktozy. Okazało się, że fruktoza osłabia pamięć przestrzenną szczurów.

Gryzonie były umieszczane w zbiorniku z wodą po to, by nauczyły się znajdować podwodną platformę, po której mogły wyjść z wody. Po dwóch dniach ponownie wrzucono je do zbiornika - tym razem pozbawionego platformy, by sprawdzić czy zapamiętały jej lokalizację i będą płynąć w jej kierunku.

– Okazało się, że dieta bogata we fruktozę nie zakłócała zdolności szczurów do uczenia się. Zwierzęta nie zapamiętywały jednak tak dobrze lokalizacji platformy, jak szczury na diecie kontrolnej - wrzucone do wody pływały w bardziej chaotyczny i przypadkowy sposób - komentuje biorąca udział w badaniach Marise Parent.

Wyniki były podobne, gdy fruktozę zaczęto podawać młodocianym szczurom. Naukowcy nie wiedzą jednak, czy wpływ fruktozy na pamięć jest odwracalny, czy nie.

Fruktoza jest podstawowym cukrem prostym w owocach, ale jest też dodawana jako środek słodzący (w postaci kukurydzianego syropu fruktozowego) do napojów i wysoko przetworzonej żywności, dlatego w ostatnich latach jej spożycie znacznie wzrosło. Poza tym, cukier stołowy (sacharoza) rozkłada się w naszym organizmie do glukozy i fruktozy.

Od jakiegoś czasu naukowcy zaczęli zwracać uwagę, że spożywanie coraz większych ilości fruktozy może mieć katastrofalne skutki metaboliczne.

Fruktoza jest bowiem metabolizowana przede wszystkim w wątrobie (w przeciwieństwie do glukozy, która jest też zużywana w innych tkankach). Nadmiar tego cukru nasila w wątrobie produkcję dużych ilości trójglicerydów - tłuszczów, które przyczyniają się m.in. do rozwoju miażdżycy naczyń, otyłości oraz mają silny związek z brakiem wrażliwości tkanek na insulinę (tzw. insulinooporność), co jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu II.

Spadek wrażliwości tkanki nerwowej na insulinę może się negatywnie odbijać się ma funkcjonowaniu mózgu, tłumaczą autorzy badań.

Choć ludzie nie jedzą fruktozy w tak dużych ilościach, jak szczury w doświadczeniu, to jednak spożycie produktów, które ją zawierają ciągle rośnie. Statystyki wskazują np., że przeciętny obywatel USA spożywa rocznie 33 kg cukru stołowego i dodatkowo 20 kg kukurydzianego syropu fruktozowego.

– Chodzi o to, że jesteśmy przystosowani do spożywania jabłka dziennie, jako źródła fruktozy. A teraz, jest ona obecna niemal we wszystkim - wyjaśnia Parent. Jej zdaniem, bardzo ważne jest, by we wszystkim zachowywać umiar oraz regularnie ćwiczyć.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.