Fast foody zwiększają ryzyko chorób alergicznych

Autor: PAP Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia • • 12 lipca 2018 14:31

Spożywanie pokarmów typu fast food, a zwłaszcza hamburgerów sprzyja astmie i innym chorobom alergicznym - informuje pismo „Respirology”.

Fot. archiwum

Dr Gang Wang z West China Hospital przy Uniwersytecie Syczuańskim i jego współpracownicy na podstawie przeglądu i analizy wcześniej opublikowanych badań wskazali na związek pomiędzy spożyciem pokarmów typu fast food a zwiększonym ryzykiem astmy i innych chorób o podłożu alergicznym - kataru siennego, wyprysku (eczema) czy zapalenia spojówek.

Analiza obejmowała 16 badań. Jeśli chodzi o różne rodzaje fast foodów, spożycie hamburgerów było najbardziej związane z chorobami alergicznymi w sposób zależny od dawki.

Autorzy zauważają, że zła dieta może przyczynić się do rozwoju astmy za pośrednictwem wielu mechanizmów. 

Więcej: www:naukawpolsce.pap.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum