
Nie można mówić o zależnościach przyczynowo-skutkowych miedzy piciem soków i większym ryzykiem zachorowania na nowotwory - przekonuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska z UJ, komentując wyniki niedawnych badań francuskich naukowców. Jej zdaniem, w tej sprawie należy być szczególnie ostrożnym w wyciąganiu wniosków.
Specjalistka odniosła się do badań opublikowanych niedawno na łamach ''British Medical Journal'' przez specjalistów Université Sorbonne Paris Cité. Sugerują oni, że napoje słodzone, zarówno drinki, soki owocowe jak i herbata lub kawa z cukrem, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Do słodzonych napojów zaliczono wszystkie napoje zawierające 5 proc. cukru, w tym również soki owocowe, które nie były dosładzane oraz napoje energetyzujące.
Francuscy badacze przeanalizowali zachorowalność na nowotwory wśród 100 tys. osób w okresie 5 lat. Doszli do wniosku, że o 18 proc. częściej chorowały na nowotwory osoby, które wypijały dziennie co najmniej 100 ml napojów słodzonych. W przeliczeniu na 1000 badanych osób oznaczało to, że zamiast 22 zachorowań na raka, odnotowywano 26 takich przypadków, czyli o cztery więcej w porównaniu do grupy osób, które nie sięgały w takich ilościach po słodkie napoje.
Jedna z autorek badań dr Mathilde Touvier przyznaje, że obserwacje te sugerują jedynie pewną zależność między napojami słodzącymi a większą zachorowalnością na raka. Wynika z nich zatem, że ci, którzy wypijają więcej takich napojów, częściej chorują, a ci, którzy mniej - rzadziej. Nie ma natomiast dowodów, że regularne sięganie po te napoje wywołuje raka.
Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, w informacji przekazanej PAP zwraca uwagę, że jest to badanie obserwacyjne. Nie można zatem mówić - podkreśla - o zależnościach przyczynowo-skutkowych, co zastrzegli sami autorzy określając wyniki, jako nie w pełni pewne (org. ''causality of the observed associations cannot be established and residual confounding cannot be entirely ruled out'').
- Stosowanie badań obserwacyjnych w odniesieniu do diety jest negatywnie oceniane przez ekspertów ze względu na błędy metodologiczne - przypomina specjalistka.
Dietetyk wraca też uwagę, że jak na badanie dotyczące diagnozowania nowotworów okres obserwacyjny jest też wyjątkowo krótki.
- Jest bardzo mało prawdopodobne, aby produkt spożywczy miał wpływ na wystąpienie nowotworu już po okresie 3-5 lat spożywania. Naukowiec cytowany przez organizację charytatywną Cancer Research, twierdzi, że tylko 1 na 6 nowotworów wykrywany jest w 3-letnim okresie między wizytami kontrolnymi, podczas gdy nowotwór piersi i jelita grubego rozwija się około 10 lat - mówi.
Zdaniem dr Kozioł-Kozakowskiej, jest to główne ograniczenie badania francuskich specjalistów, tym bardziej, że zgłaszanymi przez nich nowotworami były rak piersi, rak prostaty i rak jelita grubego.
- Jest zatem mało prawdopodobne, aby te wolno rozwijające się nowotwory zostały spowodowane lub przyspieszone na skutek spożycia soku 5 lat przed diagnozą - podkreśla.
Więcej: naukawpolsce.pap.pl

- PN, 21:41 Szczerski: Andrzej Duda rozmawiał z prezydentem Chin o możliwości zakupu szczepionek
- PN, 21:10 Czy pandemia ma szansę zakończyć się w tym roku? WHO: oczekiwania przedwczesne i nierealistyczne
- PN, 20:39 W Szpitalu Narodowym szybko przybywa chorych: uruchamiają kolejne moduły, szukają personelu
- PN, 20:08 Kraska o osobach, które nie mogą przyjąć drugiej dawki szczepionki: status prawny - do uregulowania
- PN, 19:36 Trzy dawki szczepionki dla osób otyłych? Według Włochów to może być konieczne
- PN, 19:04 Ukraińscy lekarze nie chcą się szczepić. Placówki wyrzucają szczepionki
- PN, 18:38 Od wtorku zapisy na szczepienia pracowników żłobków i opiekunów - krótka rejestracja
- PN, 18:17 WUM zbada, jak pandemia wpłynęła na wybór zawodu pielęgniarki
- PN, 17:56 Leczenie astmy oskrzelowej powinno stać się priorytetem polityki zdrowotnej
- PN, 17:35 Grupę 0 z Warmińsko-Mazurskiego zaszczepią AstraZeneką. Jest 10 tys. dodatkowych szczepionek
- PN, 17:14 NFZ: uzdrowiska wznawiają działalność. Co muszą wiedzieć pacjenci?
- PN, 17:05 MZ opublikowało projekt uchwały ws. Planu dla Chorób Rzadkich - do pre-konsultacji
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 711 772, zmarło 43 793 pacjentów
- 2 Koronawirus już nam niestraszny? „Polacy nie nauczyli się niczego poza kombinowaniem”
- 3 Prof. Horban: jesteśmy na fali wznoszącej, może warto wstrzymać szczepienia nauczycieli?
- 4 Sanepid kontroluje największy hotel w Mikołajkach. "Paranoja"
- 5 SMA: koniec zbiórek w sieci na terapię genową? Jest decyzja agencji ws. refundacji
- 6 Rok z pandemią. "Koronawirus po godz. 15 ma wolne, spędza czas z rodziną"
- 7 Kpt. dr Siewiera: pandemia mówi "sprawdzam". Włoscy lekarze rodzinni nie zawiedli
- 8 Plan dla chorób rzadkich już gotowy. 37 zadań do realizacji
- 9 Pandemia skraca życie chorym na nowotwory. Najgorsze jeszcze przed nami
- 10 "Ekstremalnie duży" poziom przeciwciał po drugiej dawce szczepionki. Psychoterapeuta ujawnia swoje wyniki
- 11 Izby wytrzeźwień? A jednak potrzebne, tam pacjentów nadal sporo
- 12 Prezes NRL: 19 zł podwyżki dla specjalistów środowisko przyjęło jak policzek
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych