Eksperci: w dopalaczach śmiertelne toksyny i ... przyprawy kuchenne

Autor: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia • • 28 lutego 2012 22:00

Krakowski Instytut Ekspertyz Sądowych wziął pod lupę 1,2 tys. próbek dopalaczy z kilkudziesięciu zamkniętych sklepów w Małopolsce. Badania zajęły ponad rok.

Okazało się, że produkty o tej samej nazwie handlowej często różniły się od siebie składem. Eksperci z Zakładu Medycyny Sądowej UJ i Instytutu Ekspertyz Sądowych byli jednak zgodni, że 85 proc. substancji w dopalaczach jest niebezpiecznych dla zdrowia i życia.

Chodzi np. o katynony, czyli pochodne amfetaminy, piperazyny, ale także substancje, które nie są zakazane, ale mają właściwości psychoaktywne oraz składniki leków, które mogą być sprzedawane tylko pod ścisłym nadzorem farmaceutycznym.

Producenci dopalaczy do swoich specyfików dodawali także przyprawy kuchenne. np. majeranek, sproszkowaną herbatę i zioła.

Więcej: www.gazeta.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum