Czy zostanie wynaleziony nowy test wykrywający stan przedcukrzycowy?

Ocena poziomu jednego z enzymów w czerwonych krwinkach może pomóc w wykrywaniu stanu przedcukrzycowego.

To ułatwi zapobieganie cukrzycy typu 2 i jej powikłaniom – wynika z pracy, którą publikuje pismo „Diabetes“.

Stan przedcukrzycowy, czyli stan wysokiego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, charakteryzuje się obniżoną zdolnością organizmu do metabolizowania glukozy. Obecnie ocenia się go na podstawie jednego z dwóch badań: mierząc poziom glukozy na czczo bądź wykonując doustny test obciążenia glukozą, w którym pacjentowi podaje się na czczo 75 g glukozy rozpuszczonej w 300 ml wody.

W pierwszym przypadku stan przedcukrzycowy stwierdza się wówczas, gdy poziom glukozy na czczo jest podwyższony – tj. wynosi 100-125 mg na 100 ml krwi – ale niewystarczający do zdiagnozowania cukrzycy. W drugim teście, pacjenci ze stanem przedcukrzycowym osiągają stężenia od 140 do 199 mg glukozy na 100 ml krwi w dwie godziny od podania tego cukru.

Wczesne wykrycie stanu przedcukrzycowego pozwala na szybkie wprowadzenie zmian w stylu życia – takich jak mniej kaloryczna dieta bogatsza w warzywa i owoce, czy zwiększenie aktywności fizycznej, które mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 i związanych z nią poważnych powikłań bez konieczności stosowania leków.

Najnowsze badania naukowców z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa mogą pomóc w opracowaniu prostego, rutynowego testu, który pozwoli jeszcze lepiej identyfikować osoby zagrożone cukrzycą typu 2.

Badacze zaobserwowali, że zarówno u osób z cukrzycą, jak i u osób ze stanem przedcukrzycowym dochodzi do 2,3-krotnego wzrostu poziomu enzymu o nazwie beta-N-acetyloglukozaminidaza w czerwonych krwinkach (erytrocytach).

Rola tego enzymu polega na odłączaniu od cząsteczek białek reszt cukrowych w postaci N-acetylo-glukozaminy. Przyłączanie tych reszt przez inny enzym (O-GlcNAc transferazę) w tzw. procesie O-glikozylacji, jest powszechnym procesem modyfikacji białek, który powoduje zmianę ich funkcji. Glikozylacja zależy od wielu czynników środowiska, jak stres czy dieta. Wiadomo np., że duże ilości glukozy oraz tłuszczów w pożywieniu nasilają ten proces.

Gdy liczba reszt cukrowych przyłączanych do białek przekracza pewien poziom, jak to mam miejsce np. u chorych ze źle kontrolowana cukrzycą (u których utrzymuje się wysoki poziom glukozy we krwi), zjawisko to zaczyna być szkodliwe dla komórek. Wówczas aktywnosć beta-N-acetyloglukozaminidazy, odcinającej reszty cukrowe, znacznie wzrasta.

comments powered by Disqus

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.