Czy ostre przyprawy mogą przedłużać życie?

Autor: Money/Rynek Zdrowia • • 06 sierpnia 2015 11:45

Regularne jedzenie pikantnych potraw może obniżyć ryzyko przedwczesnego zgonu - sugerują badanie, które publikuje pismo "British Medical Journal".

Autorzy pracy podkreślają jednak, że było to badanie obserwacyjne, dlatego na jego podstawie nie można wyciągać definitywnych wniosków odnośnie przyczynowo-skutkowego charakteru wykazanej zależności.

Jak pisze PAP, z dotychczasowych badań wynika, że pikantne przyprawy, a zwłaszcza papryczka chili i jej aktywny składnik o nazwie kapsaicyna, korzystnie wpływają na zdrowie, mają bowiem działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, mogą obniżać ryzyko otyłości i chorób nowotworowych.

Aby ocenić, czy pikantne jedzenie może obniżać ryzyko przedwczesnego zgonu, naukowcy z Uniwersytetu w Pekinie razem z kolegami z kilku innych ośrodków naukowych w Chinach, z Uniwersytetu Harvarda (Boston, USA) i Uniwersytetu w Oksfordzie (Wielka Brytania) zebrali dane wśród blisko 490 tys. osób w wieku 30-79 lat.

Po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, stan cywilny, poziom wykształcenia, aktywność fizyczna, naukowcy wyliczyli, że osoby, które spożywały pikantne potrawy raz lub dwa razy w tygodniu miały w okresie obserwacji niższe o 10 proc. ryzyko zgonu niż osoby jedzące ostre rzeczy rzadziej niż raz na tydzień. Natomiast ci, którzy sięgali po pikantne posiłki od 3 do 7 razy tygodniowo byli o 14 proc. mniej narażeni na zgon.

Zależność ta dotyczyła zarówno kobiet, jak i mężczyzn, i była silniejsza w przypadku osób niepijących alkoholu.

Częste jedzenie pikantnych potraw miało też związek z niższym ryzykiem zgonu z powodu nowotworu, niedokrwiennej choroby serca oraz chorób układu oddechowego.

W komentarzu odredakcyjnym do artykułu Nita Forouhi z Uniwersytetu w Cambridge podkreśla, że na razie jest za wcześnie, by zachęcać ludzi do jedzenia pikantnych potraw w celu obniżania ryzyka przedwczesnego zgonu. Jej zdaniem potrzeba więcej badań, aby zweryfikować, czy zaobserwowana zależność ma między pikantną dietą a niższą śmiertelnością ma charakter przyczynowo-skutkowy.

Więcej: tech.money.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum