Częstochowa: czy ten prebiotyk z ziemniaka działa w otyłości?

Autor: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia • • 13 stycznia 2020 15:06

Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie rusza z badaniem, które ma sprawdzić czy wymyślony tu prebiotyk ze skrobi ziemniaczanej  może pomóc w leczeniu nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży.

Fot. Fotolia

Częstochowska uczelnia od około 10 lat pracuje nad preparatem prebiotycznym uzyskiwanym ze skrobi ziemniaczanej. Jego rola ma polegać na pobudzaniu wzrostu i aktywność korzystnych dla organizmu bakterii w jelitach.

Po długich i żmudnych badaniach UJD ma już na niego patent, wspólnie z Politechniką Łódzką, z którą pracował nad substancją. Teraz pozostaje pytanie, jak można ten patent wykorzystać.

W grudniu 2019 roku uczelnia podpisała trzyletnią umowę z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju na badania, dotyczące skuteczności wspomnianego prebiotyku.

Obecny projekt ma na celu sprawdzenie, czy probiotyk da się wykorzystać w leczeniu nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży, a w przyszłości być może jeszcze innych chorób.

Więcej: czestochowa.wyborcza.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum