Czerwone mięso w diecie to większe zagrożenie cukrzycą
Specjaliści zalecają osobom cierpiącym z powodu cukrzycy odstawienie czerwonego mięsa. I zwracają uwagę, że właśnie amatorzy "steków" są szczególnie zagrożeni cukrzycą typu 2.

U nich ryzyko rozwoju tego schorzenia wzrasta nawet o 23 procent. Natomiast u smakoszy kurczaków - o 15 proc. Wielbiciele ryb i owoców morza mogą spokojnie zajadać się swoimi ulubionymi potrawami, bo u nich dieta nie ma wpływu na zwiększenie ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Tak wynika z najnowszych badań, które przeprowadzili naukowcy z Duke-NUS Medical School w Singapurze. Uczeni analizowali dane ponad 63 tysięcy osób w wieku 45-74 lata, kiedy wzrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę, więc warto kontrolować skład codziennego jadłospisu.
Wolontariusze wypełniali kwestionariusze dotyczące codziennej diety oraz byli badani pod kątem ewentualnego zachorowania na cukrzycę typu 2.
Więcej: www.dziennik.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)