
Sok z pomarańczy i grejpfruty sprawiają, że skóra staje się bardziej wrażliwa na promienie UV a tym samym bardziej podatna na poparzenia słoneczne. Na łamach najnowszego Journal of Clinical Oncology dr Shaowei Wu z Wydziału Dermatologii Brown University w Providence w USA przedstawił wyniki pierwszego badania pokazującego, że cytrusy mogą zwiększać ryzyko zachorowania na czerniaka.
Wu wraz z zespołem przeanalizował dane pochodzące od prawie 64 tys. kobiet i 42,5 tys. mężczyzn pod kątem stanu zdrowia (zwracając szczególną uwagę na nowotwory skóry) i ich nawyków żywieniowych. Na przestrzeni ćwierćwiecza w obserwowanej grupie zdiagnozowano 1840 przypadków czerniaka.
Badania pokazały, że u osób spożywających najwięcej cytrusów (średnio 1,6 razy dziennie) ryzyko zachorowania na czerniaka złośliwego było o jedną trzecią większe niż w przypadku osób najrzadziej jedzących te owoce (mniej niż dwa razy w tygodniu) - informuje dr Wu.
Badacz od razu wyjaśnia też, że nie chodzi oczywiście o to, że cytrusy - same w sobie - sprzyjają rozwojowi tego groźnego nowotworu ale znajdujących się w nich dużych ilości furanokumaryn, np. z grupy psoralenów - substancji mających właściwości fotouczulające. Sprawiają więc one, że skóra staje się wyraźnie bardziej wrażliwa na promienie UV, a co za tym idzie - bardziej podatna na poparzenia słoneczne, które są głównym czynnikiem ryzyka czerniaka.
Więcej: www.gazeta.pl

- 18:41 Kraków: lekarki i pielęgniarka oskarżone w procesie ws. śmierci dziecka
- 18:21 Rodzice wcześniaków apelują, aby nie wydłużać odstępów między szczepieniami
- 18:00 Dr Urban: czego nauczyła nas pandemia Covid-19
- 17:46 EMA wzywa kraje UE do zaprzestania wydawania własnych zezwoleń na Sputnika V
- 17:32 Zakażają się uczniowie i nauczyciele. Co decyduje o zawieszeniu zajęć?
- 17:11 Obłożnie chorych przeciw Covid-19 szczepią zespołu wyjazdowe. Jak zgłosić na takie szczepienie?
- 16:51 Lekarze i parlamentarzyści razem w inicjatywie "Ciąża nie chroni przed rakiem"
- 16:26 Kwitnie handel testami kasetkowymi pozwalającymi zdiagnozować zakażenie
- 16:09 Trwają przygotowania do produkcji antygenu do szczepionki przeciw Covid-19
- 15:55 Grzesiowski: nie oszukujmy społeczeństwa, że zagrożenie samo cudownie minie
- 15:35 Szpitalowi Pediatrycznemu w Bielsku-Białej nadal grozi utrata płynności finansowej
- 15:11 Kobiety w chirurgii skarżą się na dyskryminację i mobbing. Założyły fundację
- 1 Koronawirus w Polsce: 1 801 083 potwierdzone zakażenia, zmarło 45 317 pacjentów
- 2 Wirusolog: to nie z powodu mutacji na COVID-19 chorują coraz młodsze osoby
- 3 Wkrótce nie testy i szczepionki będą problemem, ale brak tych, którzy mają nas szczepić
- 4 Minister zdrowia: teleporady były nadużywane, dlatego ograniczamy ich stosowanie
- 5 Od 15 marca szczepienia przewlekle chorych. Zapisy ruszą 10 marca
- 6 MZ: ozdrowieńcy mają być zaszczepieni w ciągu sześciu miesięcy od zachorowania
- 7 Kraska apeluje: nie leczmy się tlenem na własną rękę! Pandemia nabiera rozpędu
- 8 Szefowa OZZPiP wylicza kwoty podwyżek dla pielęgniarek: 160 tys. z nich w ogóle ich nie dostanie!
- 9 Miliardy na fabrykę szczepionki. Jakie mamy opcje i na co nas stać?
- 10 Brytyjski wariant koronawirusa śledzony przez naukowców. Obawy są uzasadnione?
- 11 Prof. Maksymowicz: szczepionka Sputnik V? To nie jest gorszy produkt niż ropa naftowa z Rosji!
- 12 Lekarze: wydłużenie odstępów między dawkami szczepień może być niezgodne z prawem
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych