Curry zapobiega rozwojowi alzheimera

Autor: TVN 24/Rynek Zdrowia • • 07 czerwca 2009 11:33

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych udowodnili, że jedzenie przyprawy curry, dwa trzy razy w tygodniu, może zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera i upośledzeniom pamięci.

Lecznicze działanie curry zawdzięcza kurkuminie występującej w szafranie. Kurkumina zapobiega odkładaniu się blaszek amyloidowych, które gromadząc się w naczyniach krwionośnych powodują demencję i chorobę Alzheimera - informuje TVN 24.

Prof. Murali Doraiswamy z Duke University w Północnej Karolinie, autor badań twierdzi, że spożywanie przyprawy dwa lub trzy razy w tygodniu obniży ryzyko zapadnięcia na demencję.

Wstępne badania przeprowadzono na myszach. Wyniknęo z nich, że kurkumina rozpuszcza nagromadzone w mózgu złoża amyloidów.

Teraz uniwersytet rozpocznie badania z udziałem ludzi chorych na alzheimera.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum