Choroba Alzheimera: nie wszystko zależy od genów

Autor: PAP Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia • • 31 stycznia 2012 18:47

- Przez lata naukowcy uważali, że choroba Alzheimera ma głównie podłoże genetyczne. Obecnie jesteśmy zdania, że mimo komponentu genetycznego, choroba ta jest przede wszystkim związana ze stylem życia - mówi Gary Wenk, neurobiolog z Uniwersytetu Stanowego Ohio.

Nawet jeżeli posiadamy geny predysponujące nas do rozwoju choroby, np. gen APOE-4, ich aktywacja zależy od tego, jak traktujemy swój organizm.

- Pokutuje mit, że jeśli gen choroby Alzheimera jest obecny w naszej rodzinie, my także zachorujemy. Dotyczy to jednak tylko 1 proc. przypadków. Ważne jest to, w jaki sposób nasz styl życia nakłada się na podłoże genetyczne - zauważa dr Stuart Lipton z Sanford-Burnham Research Institute, dodaje, że biorąc pod uwagę rosnący odsetek osób otyłych, cierpiących na cukrzycę i zespół metaboliczny, zdecydowanie nie należy bagatelizować ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

Badania dowodzą, że ze względu na zaburzoną produkcję insuliny diabetycy są od dwóch do trzech razy bardziej narażeni na rozwój choroby Alzheimera. Pomóc może w takich przypadkach ograniczenie spożycia węglowodanów na korzyść białka, warzyw i owoców bogatych w polifenole i przeciwutleniacze.

Równie ważna dla naszego mózgu jest kontrola nad stresem. Wysoki poziom stresu nie tylko zwiększa produkcję kortyzolu i przyczynia się do podwyższenia poziomu glukozy, ale także, jak wykazali ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Yale, prowadzi do kurczenia się istoty szarej w mózgu. Jeśli jednak w porę zapanujemy nad stresem dendryty neuronów odrosną i ryzyko problemów z pamięcią zostanie zniwelowane.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum