PAP/Rynek Zdrowia | 24-04-2017 12:58

Chłodny klimat, mało słońca, sprzyjają problemom alkoholowym

W krajach charakteryzujących się chłodnym klimatem i małą liczbą słonecznych dni obserwuje się więcej przypadków zachorowania na marskość wątroby - przypadłość często będącą konsekwencją nadużywania alkoholu.

Im mniejsza średnia temperatura i roczna liczba słonecznych godzin, tym większa częstotliwość zachorowania na alkoholową marskość wątroby. Fot. PTWP

Międzynarodowy zespół naukowców z USA, Meksyku, Hiszpanii i Kanady wykazał, że każdy spadek temperatury o 1 st. C wiąże się ze wzrostem zachorowalności na marskość wątroby spowodowaną nadmierną konsumpcją alkoholu o 0,3 proc.

Badacze przeanalizowali dane Światowej Organizacji Zdrowia oraz Światowej Organizacji Meteorologicznej na temat 193 krajów świata. Porównywali informacje na temat konsumpcji alkoholu, średniej temperatury powietrza, klimatu, szerokości geograficznej i nasłonecznienia w celu określenia, jaki związek mają te czynniki z częstotliwością występowania alkoholowej marskości wątroby.

- Im bardziej malała średnia temperatura i roczna liczba słonecznych godzin, a wzrastała szerokość geograficzna, tym bardziej wzrastała częstotliwość zachorowania na alkoholową marskość wątroby - mówi dr Ramon Bataller z Uniwersytetu Karoliny Północnej (USA).

Naukowcy przypuszczają, że ludzie mieszkający w chłodnym i ponurym klimacie próbują walczyć z zimnem i ciemnością poprzez nadmierne picie alkoholu. Alkohol wywołuje wrażenie ciepła. Jest też częstym sposobem na radzenie sobie z depresją. W poprzednich badaniach wykazano natomiast, że małe nasłonecznie jest powiązane z częstszym występowaniem depresji.

- Chociaż korelacja nie świadczy o występowaniu związku przyczynowo-skutkowego, te prowokacyjne wyniki badania wspierają hipotezę mówiącą o tym, że ilość spożywanego alkoholu i związanego z tym ryzyka rozwoju marskości wątroby zależy od szerokości geograficznej - podsumowuje prof. Francesco Negro ze Szpitala Uniwersyteckiego w Genewie (Szwajcaria).

Rezultaty badania zaprezentowano na tegorocznej konferencji The International Liver Congress w Amsterdamie (Holandia).