Brak białka zwiększa ryzyko atrofii mięśni u potomstwa; sprawdzone na szczurach

Autor: Dobre Badanie/Rynek Zdrowia • • 22 września 2015 12:35

Naukowcy z Uniwersytetu Illinois (USA) zidentyfikowali mechanizm odpowiedzialny za przenikanie i "zapisywanie się" zmian genetycznych w komórkach płodu, a co za tym idzie zwiększenie ryzyka niskiej wagi urodzeniowej oraz problemów zdrowotnych w życiu dorosłym- informuje "British Journal of Nutrition".

Brak białka zwiększa ryzyko atrofii mięśni u potomstwa; sprawdzone na szczurach
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Problem ten wywołuje niewystarczające spożycie białka przez matki w czasie ciąży, co może prowadzić do atrofii mięśni szkieletowych zarówno u matki, jak i męskiego potomstwa.

Niewystarczające spożycie białka uruchamia tzw. odpowiedź AAR (ang. amino acid response), która z kolei stymuluje proces autofagocytozy (trawienia przez komórkę obumarłych i uszkodzonych elementów jej struktury) oraz atrofii (zaniku) mięśni szkieletowych.

Dr Wang prowadził badania na szczurach konsumujących w okresie ciąży różne ilości białka. Po przyjściu na świat młodych wszystkie gryzonie otrzymywały taki sam zbilansowany pokarm. Naukowcy zaobserwowali, że samice, które spożywały najmniej białka w mniejszym stopniu przybierały na wadze w czasie ciąży, a ich potomstwo było mniejsze.

Zarówno u samic, jak i u ich potomstwa widoczne były ślady atrofii mięśni. Zmiany widoczne były także w poziomie ważnych aminokwasów w osoczu krwi, co sugeruje zaburzenia w metabolizmie białek.

U gryzoni spożywających zbyt mało białka zauważono ponadto zwiększoną ekspresję białka ATF4, które osłabia syntezę białek w mięśniach szkieletowych, powodując ich osłabienie i zanik. Ta sama nadekspresja występowała u potomstwa, jednak tylko męskiego.

Więcej: dobrebadanie.pl

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum