Białko salmonelli może powodować reakcję autoimmunologiczną związaną z alzheimerem

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 14 lipca 2020 15:05

Białko wchodzące w skład wytwarzanego przez bakterie Salmonella biofilmu może powodować w jelitach reakcję autoimmunologiczną potencjalnie związaną z chorobą Alzheimera - informuje pismo "PLOS Pathogens''.

Białko salmonelli może powodować reakcję autoimmunologiczną związaną z alzheimerem
Naukowcy ustalili, że obecność curli prowadzi do autoimmunizacji i zapalenia stawów - dwóch stanów, które są znanymi powikłaniami zakażeń Salmonella u ludzi. Fot. Archiwum

Biofilm, zwany także błoną biologiczną, to wielokomórkowa struktura złożona z bakterii (zwykle różnych gatunków) otoczonych warstwą substancji organicznych i nieorganicznych, produkowanych przez te drobnoustroje. Biofilm jest lepki i łatwo przywiera do podłoża, chroni zawarte w nim mikroorganizmy na przykład przed antybiotykami oraz środkami dezynfekcyjnymi i przyczynia się do rozwoju przewlekłych zakażeń.

Naukowcy z Vaccine and Infectious Disease Organization-International Vaccine Centre (VIDO-InterVac) przy University of Saskatchewan (USask) oraz z Temple University w Filadelfii wykazali, że białko o nazwie "curli" z biofilmu tworzonego przez bakterie Salmonella w jelitach myszy może powodować reakcje autoimmunologiczne i zapalenie stawów u tych zwierząt.

Curli to specjalny rodzaj białka - amyloid. Podobne ludzkie białka są związane z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i stwardnienie zanikowe boczne (ALS lub choroba Lou Gehriga). Naukowcy nie wiedzą, jak zaczynają się te choroby, ale spekulowali, że coś musi "wywołać" gromadzenie się amyloidów.

- Jako pierwsi wykazaliśmy, że patogen przenoszony przez żywność może wytwarzać tego rodzaju białka w jelitach - powiedział dr Aaron White, wiodący ekspert od biofilmów Salmonelli i amyloidów Curli.

- Spekulowano, że bakterie mogą stymulować tworzenie płytki amyloidowej w chorobie Alzheimera, Parkinsona i ALS i przyczyniać się do postępu choroby. Odkrycie curli w jelitach może stanowić ważny związek, wskazując na potencjalnie zakaźną przyczynę tych chorób - dodał.

Çagla Tükel i jej zespół z Temple University ustalili, że obecność curli prowadzi do autoimmunizacji i zapalenia stawów - dwóch stanów, które są znanymi powikłaniami zakażeń Salmonella u ludzi.

- U myszy reakcje te zostały wywołane w ciągu sześciu tygodni od zakażenia, co dowodzi, że curli może być głównym motorem odpowiedzi autoimmunologicznych - powiedziała Tükel.

Kolejnym krokiem w badaniach jest potwierdzenie, że dzieje się tak również u ludzi i sprawdzenie, czy inne patogeny przenoszone przez żywność związane z Salmonellą mogą powodować podobne reakcje autoimmunologiczne.

- To ważne odkrycie sugeruje, że patogeny przenoszone przez żywność mogą inicjować lub pogarszać autoimmunizację i potencjalnie przyczyniać się do zaburzeń amyloidowych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona - powiedział dr Volker Gerdts, dyrektor VIDO-InterVac.

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum