Barwnik stosowany w lekach czy żywności może mieć związek z rozwojem cukrzycy?

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 22 czerwca 2018 15:44

W trzustkach osób z cukrzycą typu drugiego naukowcy wykryli dwutlenek tytanu. Substancję tę wykorzystuje się m.in. w lekach, pastach do zębów a nawet w produktach spożywczych.

Fot. archiwum

Kiedy naukowcy z University of Texas w Austin przebadali próbki tkanki trzustki pobrane od 11 dawców zaobserwowali niepokojącą zależność.

Wszystkie 8 próbek pobranych od osób chorych na cukrzycę typu drugiego zawierały kryształy dwutlenku tytanu, podczas gdy próbki pochodzące od osób bez cukrzycy były od niego wolne.

- Nasze wstępne wyniki wskazują na możliwość, że cukrzyca typu 2. może być schorzeniem związanym z wywołanym dwutlenkiem tytanu chronicznym stanem zapalnym trzustki, podobnym do wywołanych kryształkami zapalnych chorób płuc, takich jak pylica krzemowa czy azbestowa - mówi prof. Adam Heller, autor badania.

Prof. Heller jest laureatem amerykańskiego National Medal of Technology and Innovation i znany jest m.in. z pionierskich prac nad systemem FreeStyle przeznaczonym do bezbolesnych pomiarów poziomu glukozy przez osoby z cukrzycą.

Badacze wyjaśniają, że choć w ludzkim organizmie występują różnorodne związki metali, to w naturalnym stanie nie ma w nim tytanu.

Tymczasem dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w produktach codziennego użytku. To najczęściej używany biały barwnik, jaki dodaje się m.in. do farb, kosmetyków, past do zębów, leków, plastików, papieru, a także produktów żywieniowych.

W połowie XX w. substancja ta zastąpiła silnie toksyczne barwniki zawierające ołów i od lat 60-tych jej produkcja dramatycznie wzrosła.

Jednocześnie, jak podają badacze, powołując się na WHO, liczba osób z cukrzycą wzrosła czterokrotnie w ciągu ostatnich 40 lat i na całym świecie dotyka ponad 400 mln osób. W większości przypadków jest to cukrzyca typu 2.

Choć otyłość i starzenie się populacji uznawane są za główne przyczyny wzrostu zachorowań, to nowe badanie wskazuje na możliwy związek także z dwutlenkiem tytanu, który zdaniem naukowców do trzustki przedostaje się z krwią.

- Wzrost użycia dwutlenku tytanu w ciągu ostatnich pięciu dekad może przyczyniać się do epidemii cukrzycy typu 2 - mówi prof. Heller.

Autorzy badania opisanego na łamach pisma "Chemical Research in Toxicology" rozpoczęli już kolejny projekt z wykorzystaniem większej liczby próbek, który ma sprawdzić zauważoną zależność.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum