Bakterie w jelicie mają związek z miażdżycą

Autor: PAP Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia • • 13 maja 2018 18:01

Badanie z udziałem bliźniąt wskazuje, że od różnorodności mikroorganizmów zamieszkujących jelita zależy ryzyko stwardnienia naczyń krwionośnych. Prawdopodobnie można więc obniżyć zagrożenie chorobami układu krążenia za pomocą diety wspierającej rozwój korzystnych bakterii.

Fot. archiwum

Coraz więcej prac naukowych wskazuje na zależność między jelitowym mikrobiomem, czyli zamieszkującymi układ pokarmowy mikroorganizmami, a zdrowiem. Okazuje się np, że wpływa on na metabolizm, działanie układu odpornościowego, czy np. na ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy.

Teraz, na łamach „European Heart Journal” (doi:10.1093/eurheartj/ehy226) naukowcy z University of Nottingham i King’s College London opisali badanie, które wskazuje na znaczenie jelitowych mikrobów dla zdrowia układu krążenia.

Badacze sprawdzili kompozycję jelitowego mikrobiomu oraz stan układu krążenia ponad 600 bliźniąt płci żeńskiej w średnim wieku.

Rezultat pokazał wyraźną korelację. Ochotniczki z mniej różnorodną populacją korzystnych bakterii w jelitach miały sztywniejsze, czyli bardziej zniszczone tętnice.

Projekt pozwolił też na identyfikację specyficznych mikroorganizmów, których obecność towarzyszyła mniejszemu stwardnieniu tętnic. Jak się okazało, wcześniej już powiązano je z mniejszym ryzykiem otyłości.

Odkrycie może pomóc w wytłumaczeniu części groźnych problemów z układem krążenia.

Korzystna dieta, mogłaby zdaniem autorów projektu zawierać duże ilości błonnika czy probiotyki. W podobny sposób próbuje się już wpłynąć także na zagrożenie innymi chorobami.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum