Badanie: kwasy tłuszczowe Omega-3 zmniejszają umieralność

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 29 stycznia 2016 15:24

Jak wskazuje badanie PREDIMED, spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie oraz z tłustych ryb ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn umieralności.

Spożycie kwasów Omega-3 ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn umieralności. Fot. archiwum

Najepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii.

Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association. Nowe wyniki, zaobserwowane w ramach PREDIMED, czyli jednego z największych badań klinicznych dotyczących żywienia na świecie pokazują, że dwa rodzaje kwasów tłuszczowych Omega-3 pochodzenia roślinnego i morskiego, razem wpływają na zmniejszanie umieralności u hiszpańskiej populacji osób starszych.

Współautor artykułu, dr Aleix Sala z Centrum Badań Biomedycznych w Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBERobn) wyjaśnia:

"Przez okres 6 lat obserwowaliśmy ponad 7 000 uczestników PREDIMED, aby sprawdzić, czy osoby, które przestrzegały zalecenia przyjmowania 0,7 proc. dziennej energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3 (można to łatwo uzyskać jedząc garść kalifornijskich orzechów włoskich dziennie), były lepiej chronione przed umieralnością niż osoby spożywające mniej roślinnych kwasów Omega-3". Konsumpcja co najmniej 0,7 proc. energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3 wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia.

Wyniki badań nie dowodzą, że spożywanie roślinnych kwasów Omega-3 zwiększa ochronę przed chorobami układu krążenia w przypadku diety, która obejmuje już Omega-3 pochodzenia morskiego, jednakże o 28 proc. redukują one ryzyko umieralności na choroby układu krążenia, nowotwory. Naukowcy odnotowali, że zwyczajowo w rejonie Morza Śródziemnego, kwasy Omega-3 pochodzenia roślinnego w diecie uczestników badania pochodziły głównie z orzechów włoskich.

Według naukowca, to badanie pokazuje, że poza zaleceniami poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych Omega-3, musimy w dużej mierze skupić się na produktach spożywczych, z których kwasy te pochodzą.

- Zmniejszenie ryzyka ogólnej umieralności wiązane z kwasami Omega-3 pochodzenia roślinnego nie powinno być łączone jedynie z kwasami tłuszczowymi, ale również z innymi składnikami orzechów włoskich, takimi jak inne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, minerały, witamina E, polifenole i fitosterole - wszystkie z nich posiadają udowodnione właściwości zdrowotne. Zrównoważona i zdrowa dieta powinna zawierać kwasy Omega-3 pochodzenia zarówno roślinnego, jak i morskiego - powiedział dr Aleix Sala.

 Z monografii Rządowej Rady Ludnościowej "Zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski", wydanej w grudniu 2015 roku wynika, że najczęstszą przyczyną śmierci w Polsce są choroby układu krążenia (stanowią 46% wszystkich zgonów). Mimo zwiększających się nakładów na służbę zdrowia w ciągu minionych lat, stan ten wciąż pozostaje aktualny.

Za ten problem odpowiada również zły sposób odżywiania oraz stosowanie niezbilansowanej diety. Dlatego warto ograniczyć spożywanie tłuszczów trans i zwierzęcych na korzyść zdrowych, nienasyconych tłuszczy Omega-3. Pomoże to w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia, a także urozmaici codzienne menu.

Więcej informacji na temat właściwości zdrowotnych orzechów włoskich można znaleźć na stronie: www.californiawalnuts.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum