Badanie: kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko zgonu z powodu COVID-19?

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 29 stycznia 2021 12:14

We wstępnym badaniu osoby o największym stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi były czterokrotnie mniej zagrożone zgonem z powodu COVID-19, niż osoby o stężeniu najniższym. Substancje te, jak podkreślają badacze, wykazują znaczące działanie przeciwzapalne.

Badanie: kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko zgonu z powodu COVID-19?
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Naukowcy z Fatty Acid Research Institute (FARI) i Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles (USA) na łamach pisma "Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids" przedstawili pierwszy, jak twierdzą, bezpośredni dowód wskazujący na ochronne działanie kwasów omega-3 w przebiegu COVID-19.

Istnieje kilka naukowych prac z teoriami o takim działaniu tych kwasów, ale jak dotąd brakowało recenzowanej publikacji, która udowadniałaby te hipotezy.

W zaprezentowanym teraz badaniu wzięło udział 100 pacjentów hospitalizowanych z powodu infekcji SARS-CoV-2. Badacze przydzielili ich do czterech 25-osobowych kwartyli zależnie od stężenia kwasów omega-3.

W kwartylu z najwyższym stężeniem doszło tylko do jednego zgonu, a w pozostałych, w sumie do 13.

Po uwzględnieniu wieku i płci okazało się, że osoby z najwyższym stężeniem korzystnych kwasów były cztery razy mniej zagrożone śmiercią, niż pacjenci z najniższym stężeniem.

- Choć wyniki te nie spełniają standardowych warunków znaczenia statystycznego, to pilotażowe badanie razem z wieloma dowodami na przeciwzapalne działanie kwasów EPA i DHA silnie sugeruje, że te dostępne w pożywieniu, typowe dla morskich organizmów kwasy tłuszczowe mogą pomóc w zmniejszeniu skutków COVOID-19. Z pewnością potrzebne są szersze badania, aby potwierdzić te wstępne wyniki - podkreśla główny autor pracy dr Arash Asher.

- Zbyt silna odpowiedź zapalna nazywana burzą cytokinową to fundamentalny mechanizm ciężkiej postaci COVID-19. Kwasy omega-3 (DHA i EPA) mają silne działanie przeciwzapalne i to pilotażowe badanie dostarcza sugestywnych dowodów na to, że kwasy te mogą ograniczyć burzę cytokinową powstającą przy COVID-19 - powiedział niezwiązany z badaniem dr James H. O'Keefe dyrektor Preventive Cardiology w Saint Luke's Mid America Heart Institute.

Autorzy publikacji (https://www.plefa.com/article/S0952-3278(21)00013-2/fulltext) starają się obecnie o fundusze na poszerzenie swoich badań.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze