×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Badania: wino może zapobiegać próchnicy, ale nie jest to argument...

Autor: PAP/Rynek Zdrowia23 lutego 2018 08:40

Zawarte w czerwonym winie polifenole mogą chronić jamę ustną przed szkodliwymi bakteriami - informuje “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Badania: wino może zapobiegać próchnicy, ale nie jest to argument...
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Wyniki wcześniejszych badań sugerowały, że będące antyoksydantami polifenole między innymi obniżają ryzyko chorób serca oraz cukrzycy, ponieważ chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Pojawiły się też teorie, zgodnie z którymi ich dobroczynne działanie wynika z wpływu na "dobre" bakterie w jelicie.

Nowe badania sugerują, że polifenole z wina zawierają również substancje zapobiegające próchnicy oraz chorobom dziąseł. Naukowcy z Madrytu i Walencji porównali wpływ dwóch polifenoli występujących w czerwonym winie z ekstraktami z pestek winogron oraz czerwonego wina na szkodliwe bakterie: Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum i Streptococcus mutans. Bakterie te przywierają do zębów i dziąseł, przyczyniając się do powstawania płytki nazębnej, ubytków oraz chorób dziąseł.

Jak się okazało, zarówno polifenole z wina, jak i ekstrakty zmniejszyły zdolność bakterii do przywierania do ludzkich komórek (fibroblastów), jednak polifenole - kwas kawowy oraz kwas p-kumarowy - okazały się skuteczniejsze. Jeszcze większa skuteczność przeciwko szkodliwym bakteriom wykazywały w połączeniu ze Streptococcus dentisani - probiotycznymi bakteriami, obecnymi w jamie ustnej.

Autorzy zastrzegają, że ich odkrycie bynajmniej nie jest argumentem za piciem większych ilości czerwonego wina. Nadmierne spożycie alkoholu raczej zwiększa bowiem ryzyko chorób. Naukowcy zdają też sobie sprawę z ograniczeń własnych badań - dotyczą one wpływu na hodowane poza organizmem ludzkie komórki, symulujące tkankę dziąsła. Trzeba też ustalić, w jaki sposób hamowany jest rozwój bakterii - być może odgrywają tu rolę produkty rozpadu polifenoli.

Oprócz wina, rozmaite polifenole można znaleźć także w kawie, zielonej i czarnej herbacie, sokach owocowych, fasoli i wielu owocach.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze