Badania: teoria dobierania diety do grupy krwi to mit
Teoria, zgodnie z którą potrzeby dietetyczne danej osoby zależą od jej grupy krwi nie znalazła potwierdzenia naukowego - wynika z badań naukowców kanadyjskich, które publikuje pismo "PLOS ONE".

Badacze są zgodni co do jednego: zdrowa dieta odgrywa - obok regularnej aktywności fizycznej, niepalenia tytoniu i nie nadużywania alkoholu - najważniejszą rolę w profilaktyce schorzeń, jak również w ich terapii.
Pojawia się jednak wiele alternatywnych koncepcji zdrowej diety, które zakładają, iż niemożliwe jest, by jeden schemat żywieniowy był korzystny dla wszystkich ludzi. Dieta zgodna z grupą krwi jest jednym z przykładów takich alternatywnych propozycji. Została spopularyzowana dzięki książce autorstwa Petera D'Adamo pt. "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", która stała się światowym bestsellerem - została przetłumaczona na ponad 60 języków, w tym polski i sprzedana w milionach egzemplarzy.
Według tej teorii geny decydujące o naszej grupie krwi determinują też to, w jaki sposób organizm metabolizuje różne pokarmy i jaka żywność jest dla nas najkorzystniejsza. Grupy krwi mają odzwierciedlać nawyki żywieniowe i tryb życia naszych odległych przodków.
- Opierając się na danych zebranych wśród 1455 osób nie znaleźliśmy dowodów, które dawałyby wsparcie dla tej teorii - komentuje współautor najnowszej pracy dr Ahmed El-Sohemy z Uniwersytetu w Toronto w Kanadzie.
Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)