Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia | 05-10-2018 11:45

Badania: substancje słodzące mogą niekorzystnie wpływać na jelita

Naukowcy z Izraela i Singapuru dowodzą na łamach magazynu Molecules, że słodziki wykazują toksyczne działanie na drobnoustroje jelitowe.

Słodziki są stosowane w produktach spożywczych i napojach bezalkoholowych o obniżonej zawartości cukru. Fot. Archiwum

Słodziki - alternatywa cukru - mają dawać korzyści w postaci mniejszej kaloryczności. Mogą to być jednak korzyści pozorne. Doniesień na temat wad słodzików bowiem przybywa - podaje Rzeczpospolita.

Badanie naukowców z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev (BGU) w Izraelu i Nanyang Technological University w Singapurze jest kolejnym sygnałem ostrzegawczym.

Jak się okazuje: aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K negatywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Toksyczny efekt pojawia się już przy bardzo małych stężeniach słodzików: 1 mg/ml. Jest to kolejny dowód na to, że spożywanie sztucznych słodzików niekorzystnie wpływa na aktywność drobnoustrojów jelitowych, co może powodować szeroki zakres problemów zdrowotnych, podkreślają naukowcy.

Więcej: www.rp.pl