Badania: substancja z mleka krowiego niszczy komórki raka żołądka
Substancja obecna w mleku krowim niszczy ludzkie komórki raka żołądka hodowane w laboratorium - wynika z badań naukowców z Tajwanu, które publikuje pismo Journal of Dairy Science. Zdaniem autorów artykułu rodzi to nadzieję na zastosowanie jej w przyszłości w leczeniu pacjentów cierpiących na ten nowotwór złośliwy.

Według niego obecnie podstawowymi opcjami terapeutycznymi dla pacjentów z tym nowotworem są operacja chirurgiczna oraz chemioterapia, które dają dobre efekty jedynie wówczas, gdy choroba jest zdiagnozowana na wczesnym etapie rozwoju. - Dlatego ciągle potrzebujemy nowych terapii, które poprawią prognozy pacjentów - zaznacza Chen.
Jego zespół oceniał przeciwnowotworowe działanie trzech fragmentów peptydu laktoferycyna B obecnego w mleku krowim. Okazało się, że jeden z fragmentów określany jako LFcinB25 w sposób wprost proporcjonalny do dawki i upływu czasu zabijał ludzkie komórki raka żołądka (a dokładnie jednego z jego typów - gruczolakoraka) hodowane w laboratorium.
Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

ZOBACZ KOMENTARZE (0)