×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Badania: słodzone napoje zwiększają ryzyko choroby Alzheimera?

Autor: RMF FM/Rynek Zdrowia15 listopada 2013 19:17

Australijscy badacze ostrzegają, że nadmierne spożycie słodzonych napojów przyczyniać się może nie tylko do plagi otyłości i zwiększa ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2, ale może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera.

Badania: słodzone napoje zwiększają ryzyko choroby Alzheimera?
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Doniesienia Australijczyków cytuje na swych stronach internetowych New Scientist. Wynika z nich, że nadmiar słodzonych napojów może prowadzić w mózgu szczurów do zmian zwiększających ryzyko nowotworów i choroby Alzheimera. Badania pokazują, że napoje te zakłócają działanie około 20 procent białek wytwarzanych w rejonie mózgu odpowiedzialnym za podejmowanie decyzji.

Wyniki badań wskazują, że cukry mogą modyfikować procesy biologiczne istotne dla powstawania schorzeń neurologicznych w znacznie większym stopniu, niż przypuszczano. I chociaż na razie nie ma potwierdzenia, że te zmiany faktycznie prowadzą do zachorowań, to należy je odbierać jako ostrzeżenie, że trzeba dokładniej się tym powiązaniom przyjrzeć.

Więcej: www.rmf24.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze