
Osoby z ograniczoną zdolnością do odczuwania smaku wybierają słodsze i bardziej kaloryczne pokarmy, co przekłada się na ich większą skłonność do otyłości - dowodzą naukowcy z Cornell University (USA).
- Odkryliśmy, że im bardziej osłabiona jest zdolność odczuwania smaku słodkiego, tym bogatsze w cukier pokarmy wybieramy - mówi prof. Robin Dando, ekspert ds. żywienia na Cornell University w stanie Nowy Jork.
Wyniki badania zostały opublikowane na łamach pisma "Appetite".
Dietetycy, naukowcy i lekarze już dawno podejrzewali, że istnieje związek pomiędzy zmniejszoną wrażliwością na smaki a otyłością. Jednak nikt dotąd nie sprawdził, czy upośledzenie zmysłu smaku wpływa na apetyt i rodzaj przyjmowanych pokarmów.
Zespół pod kierunkiem prof. Dando postanowił to zbadać. W tym celu naukowcy "wyciszyli" kubki smakowe (odwracalnie i tymczasowo) uczestników badania, a następnie podawali im do spożycia próbki pokarmów o różnych stężeniach cukru.
W celu "uśpienia" zmysłu smaku uczestnicy wypijali napar z zioła Gymnema sylvestre, który ma zdolność do czasowego blokowania receptorów odpowiedzialnych za odczuwanie smaku słodkiego. Wcześniej podzielono ich na kilka grup, z których każda spożywała napar o różnym stężeniu zioła.
W kolejnym etapie eksperymentu podawano im produkty o różnych stężeniach cukru oraz mdłe koktajle, które mieli sobie dosłodzić według uznania.
Okazało się, że osoby, u których doszło do upośledzenia smaku, zaczęły preferować wyższe stężenia cukru, niż pozostali.
- Tymczasem niektóre badania wskazują, że otyłość może powodować obniżenie postrzeganej intensywności smaków. Jeśli więc u osoby z nadwagą lub otyłej dojdzie dodatkowo do pogorszenia zmysłu smaku, to, zgodnie z uzyskanymi przez nas wynikami, może ona zacząć szukać bardziej intensywnych bodźców, aby osiągnąć satysfakcję. Inaczej mówiąc: zacznie słodzić więcej - wyjaśnia prof. Dando.
- To może wpłynąć na jej nawyki żywieniowe, które w efekcie mogą doprowadzić do jeszcze większych problemów z wagą - dodaje.
Jak wykazało badanie, w przypadku popularnych, słodkich napojów bezalkoholowych osoby z 20-procentowym upośledzeniem zdolności odczuwania smaku słodkiego potrzebowały dodatkowej łyżeczki cukru w celu osiągnięcia optymalnego poziomu słodyczy.
- Biorąc pod uwagę otrzymane przez nas wyniki należy stwierdzić, że zaburzenia smaków są ważnym czynnikiem rozwoju otyłości oraz jej zapobiegania - podsumowuje Dando.


- CZ, 21:58 Państwa unijne przyjęły zalecenia Rady UE o wzajemnym uznawaniu testów na Covid-19
- CZ, 21:47 Doradca Bidena: będziemy w pełni zaangażowani w prace WHO, by walczyć z pandemią
- CZ, 21:33 Kraków: szczepienia poza kolejnością w jednostce miejskiej; rezygnacja dyrekcji
- CZ, 21:12 1,5 mln Polaków zgłosiło chęć zaszczepienia. Co z tymi, którzy się nie zgłosili
- CZ, 21:03 Kraska o centralizacji szpitali: niektóre zdecydowanie nie radziły sobie z tym stanem epidemicznym
- CZ, 20:58 Ruszyła kampania wspierająca zdrowie psychiczne pracowników
- CZ, 20:41 Francja: pięć osób zmarło po otrzymaniu szczepionki przeciw Covid-19
- CZ, 20:28 Trzaskowski: do 25 stycznia zakończą się wszystkie prace w Szpitalu Południowym
- CZ, 20:28 Prof. Banach: cięcie kosztów bez inwestowania w rozwój szpitala to bardzo zły pomysł
- CZ, 20:10 W I kwartale do Polski powinno trafić 5,6 mln dawek szczepionki
- CZ, 19:56 Łódzkie: będzie dopłata do czynszu dla mieszkańców poszkodowanych przez covid
- CZ, 19:42 Turcja: pies codziennie przychodził przed szpital, w którym był jego chory właściciel
- 1 Liczba zakażeń koronawirusem w Polsce wynosi 1 457 755, zmarło 34 561 pacjentów
- 2 Będą paszporty i przywileje dla zaszczepionych? Chwiejny balans między równością a dyskryminacją
- 3 350 tys. zł zadośćuczynienia dla 19-latki za błąd medyczny, do którego doszło w przychodni
- 4 Personel pomocniczy: my też walczymy z Covid-19, a pominięto nas w dodatkowym wynagrodzeniu
- 5 Dworczyk: korygujemy błąd w planie szczepień, po seniorach - osoby przewlekle chore
- 6 Ten szybki test może przewidzieć ciężki przebieg COVID-19
- 7 Premier Wielkiej Brytanii przerażony kolejnym rekordem zgonów na Covid-19
- 8 Pracownicy firm farmaceutycznych omijają kolejkę do szczepień. MZ: nie należą do grupy "0"
- 9 Czy to faktycznie szczepionka przeciwko Covid-19? "Sprzedałem już 1,5 tys. ampułek"
- 10 Badanie: mutacja koronawirusa z RPA może zakażać osoby zaszczepione i ozdrowieńców
- 11 Rzecznik MZ: terminy szczepień osób w wieku 80 plus bez zmian, prościej zmienić termin medykom
- 12 Wielka Brytania: 30 proc. ozdrowieńców wraca do szpitala
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych