Badania: owoce i warzywa w diecie palaczy = mniejsze ryzyko POChP

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 17 marca 2017 08:51

Aby zmniejszyć ryzyko przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (nawet o 40 proc.) palacze powinni jeść dużo warzyw i owoców - wskazują specjaliści.

Badania: owoce i warzywa w diecie palaczy = mniejsze ryzyko POChP
Każda dodatkowa porcja warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania o 4-8 proc. Fot. Archiwum

Zespół z udziałem dr hab. Joanny Kałuży, prof.  z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW przeanalizował ankiety wypełnione przez 44 tysiące mężczyzn, w wieku 45-79 lat, zbierane na przestrzeni kilkunastu lat w centralnej Szwecji. Respondentów pytano  między innymi o to, czy palą papierosy i co jedzą oraz w jakich ilościach.

Następnie, przez okres 13 -14 lat, mężczyzn obserwowano, sprawdzając, czy wystąpiła u nich przewlekła obturacyjna choroba płuc.

Okazało się, że wśród aktualnych palaczy jedzących pięć i więcej porcji warzyw oraz owoców dziennie, ryzyko zachorowania na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc jest o 40 proc. niższe niż u tych, którzy jedli mniej niż dwie porcje. W przypadku panów, którzy wcześniej rzucili palenie, było to o 35 proc. mniej.

Z wyliczeń zespołu wynika, że każda dodatkowa porcja warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania o 4-8 proc.

Ustalenia naukowców wskazują ponadto, że najlepiej działają warzywa liściaste: sałata i szpinak. Doskonałe właściwości przejawia również papryka, a wśród owoców - jabłka i gruszki.

Zawarte w warzywach i owocach witaminy oraz inne związki niwelują stres oksydacyjny.

Co ciekawe, warzywa i owoce nie przeciwdziałają POChP u osób, które nigdy nie paliły. Takie, choć znacznie rzadziej, również mogą zachorować na tę chorobę - czynnikiem wywołującym może być pył obecny w powietrzu albo zanieczyszczenia pochodzące np. z palenisk. 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum