
Choć redukcja spożywanych kalorii na ogół kojarzona jest wyłącznie z utratą wagi, może mieć ona w istocie pozytywny wpływ nie tylko na wygląd sylwetki, ale i ogólny stan zdrowia. Jak bowiem pokazują nowe badania, niskokaloryczna dieta obniża ryzyko wielu groźnych chorób.
Ograniczenie kalorii w codziennym jadłospisie to żelazna zasada odchudzania. Tymczasem coraz więcej badań sugeruje, że dieta o niższej kaloryczności może przynieść wiele innych, poza redukcją wagi, korzyści zdrowotnych - nawet dla tych z nas, którzy nie muszą pozbywać się nadprogramowych kilogramów.
Nie chodzi jednak wcale o stosowanie okresowych postów lub głodówek. Najnowsze badanie, opublikowane w lipcu w "Lancet Diabetes & Endocrinology", sugeruje bowiem, że obniżenie wartości energetycznej konsumowanych w ciągu dnia potraw o zaledwie 300 kalorii, przy jednoczesnym stosowaniu zdrowej diety, może ustabilizować poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru we krwi, zmniejszając dzięki temu ryzyko rozwoju wielu groźnych, przewlekłych schorzeń, takich jak cukrzyca i choroby serca.
Naukowcy zaprosili 218 zdrowych, niecierpiących na otyłość dorosłych w wieku od 21 do 50 lat, którzy w ramach badania mieli przejść przez szereg testów medycznych. W początkowej fazie eksperymentu większość osób spożywała, zgodnie z zaleceniami lekarzy, około 2400 kalorii dziennie. Następnie 150 uczestników przez miesiąc stosowało dietę, która zmniejszała ich normalne spożycie kalorii o 25 proc., podczas gdy reszta, stanowiąc grupę kontrolną, stosowała wcześniejszą dietę.
Osoby o mniej kalorycznym jadłospisie spożywały trzy posiłki dziennie w ośrodku badawczym i otrzymywały poradę żywieniową, podczas gdy osoby z grupy kontrolnej kontynuowały normalną dietę i nie otrzymywały żadnych porad. Po pierwszym miesiącu uczestnikom kazano utrzymać te wzorce jedzenia samodzielnie przez dwa lata, wykonując okresowe badania. Nie wszyscy uczestnicy postępowali zgodnie ze wskazówkami - zaledwie 82 proc. z nich ukończyło badanie, utrzymując redukcję kalorii na poziomie około 12 proc.
Naukowcy odkryli jednak, że nawet ów niewielki spadek kaloryczności, który przekładał się na około 200-300 kalorii mniej w codziennej diecie, w porównaniu ze stanem wyjściowym, był związany nie tylko z utratą masy ciała, ale także ze znaczącą poprawą wskaźników dotyczących poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi, metabolizmu oraz poziomu cukru we krwi. U osób z grupy kontrolnej nie zauważono podobnych zmian.
Tymczasem coraz większą popularnością cieszy się pogląd mówiący o tym, że zamiast na obsesyjnym liczeniu kalorii powinniśmy skupić się na jakości spożywanych produktów, pilnując, by uwzględniać w diecie świeże owoce i warzywa, orzechy, pełnoziarniste pieczywo i zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- NASTĘPNA »
CZYTAJ TAKŻE
POLECAMY
- 15:15 Morawiecki: do końca II kwartału Polska ma otrzymać 27 milionów szczepionek
- 14:45 Zielona Góra: w Centrum Symulacji Medycznej UZ szkolą w zakresie szczepień mi. in farmaceutów
- 13:10 Do Polski w poniedziałek ma trafić ok. 870 tys. dawek szczepionek Pfizer
- 12:30 Szpital Uniwersytecki im. Biziela w Bydgoszczy powiększy się o budynek z lądowiskiem dla śmigłowców
- 11:03 W sobotę ponad 15 tyś nowych zakażeń, zmarło 616 osób
- 10:52 Pilotaż w zakresie wykorzystania elektronicznych stetoskopów w POZ - koszt: 5,5 mln zł
- 10:35 Łódź: dzięki nowatorskiemu zabiegowi 12-latek zamiast wymiany rozrusznika serca pojedzie na obóz windsurfingowy
- 09:40 Dr Sutkowski: prawdopodobnie to początek końca trzeciej fali pandemii jednak trudno o hurraoptymizm
- 09:20 Leki na schizofrenię mogą chronić przed SARS-CoV-2?
- 09:00 Odkrycie polskich naukowców nowego podtypu chłoniaka pozwoli skuteczniej leczyć chorych
- 08:31 AstraZeneca bez kontraktu z UE na dostawy szczepionek w 2022 r.? "To prawdopodobne"
- 07:30 Nadużywamy antybiotyków i środków do dezynfekcji. To nie przekłada się na zdrowsze życie
- 1 Koronawirus w Polsce: 2 675 874 potwierdzonych zakażeń, zmarło 61 825 pacjentów
- 2 Wirus przestał oszczędzać ciężarne. „Takich dramatów nie widzieliśmy nigdy wcześniej”
- 3 Dworczyk: na horyzoncie jest już zupełne uwolnienie szczepień
- 4 Dworczyk o stanowisku Episkopatu ws. szczepionek: nie, ręce mi nie opadły
- 5 Handel fałszywymi certyfikatami szczepień i testów w kierunku Sars-CoV-2 kwitnie
- 6 Pfizer przyspiesza dostawy - dodatkowych 4 mln szczepionek dla Polski
- 7 Dworczyk: w drugiej połowie maja ruszą punkty szczepień w aptekach, pierwsze drive-thru już są
- 8 Eksperci: stanowisko Episkopatu wprowadzi ferment i niezrozumienie. Ludzie będą rezygnować ze szczepień
- 9 Przedłużenie obostrzeń w związku z Covid-19 - rozporządzenie opublikowane
- 10 NFZ o wynagrodzeniu za świadczenia ponadumowne - zarządzenie
- 11 Czy wszystkie szczepionki wektorowe mogą wywoływać zakrzepicę? Odpowiedź mają dać badania
- 12 Kiedy zaszczepią się ozdrowieńcy i zakażeni po pierwszej dawce szczepionki przeciwko Covid-19?
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych