Badania: napoje słodzone, łącznie z kawą i herbatą, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 17 lipca 2019 08:32

Francuscy badacze twierdzą, że napoje słodzone, zarówno drinki, jak i herbata lub kawa z cukrem, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednak nie mamy na to jednoznacznych dowodów - zastrzegają naukowcy z Université Sorbonne Paris Cité na łamach British Medical Journal.

Badania: napoje słodzone, łącznie z kawą i herbatą, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Od dawna podejrzewa się, że cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, szczególnie wtedy, gdy spożywany jest w większych ilościach. Prawdopodobnie, jak sądzą francuscy badacze, rozwojowi raka może sprzyjać zbyt duży poziom glukozy we krwi. Już wcześniej zauważono, że chorzy na cukrzycę bardziej narażeni są na choroby nowotworowe, na przykład kobiety częściej chorują na raka piersi.

Specjaliści z Université Sorbonne Paris Cité przeanalizowali zachorowalność na nowotwory wśród 100 tys. osób w okresie 5 lat. Do słodzonych napojów zaliczono wszystkie napoje zawierające 5 proc. cukru, tj. zarówno napoje słodzone, jak i soki owocowe, które nie były dosładzane, a także napoje energetyzujące oraz słodzoną herbatę i kawę.

W badaniach uwzględniono także napoje dosładzane słodzikami pozbawionymi kalorii, ale w przypadku regularnie korzystających z nich osób nie zaobserwowano wzrostu zachorowań na nowotwory. Na raka nie chorowali również ci, którzy spożywali codziennie średnio nie więcej niż 30 ml napojów słodzonych.

O 18 proc. częściej natomiast chorowały na nowotwory osoby, które wypijały dziennie co najmniej 100 ml napojów słodzonych. W przeliczeniu na 1000 badanych osób oznaczało to, że zamiast 22 zachorowań na raka, odnotowywano 26 takich przypadków, czyli o cztery więcej w porównaniu do grupy osób, które nie sięgały w takich ilościach po słodkie napoje.

Jedna z autorek badań dr Mathilde Touvier przyznaje, że obserwacje te sugerują jedynie pewną zależność między napojami słodzącymi a większą zachorowalnością na raka. Wynika z nich zatem, że ci, którzy wypijają więcej takich napojów, częściej chorują, a ci, którzy wypijają mniej - chorują rzadziej. Nie ma natomiast dowodów, że regularne sięganie po te napoje wywołuje raka.

Dr Amelia Lake z Teesside University w wypowiedzi dla BBC News zwraca uwagę, że osoby chętnie sięgające po napoje słodzone wykazują też inne niekorzystne zachowania zdrowotne, na przykład więcej jedzą i są otyli lub mają nadwagę, często używają soli i sięgają po alkohol, który również zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze