Badania: łodygi i pędy winorośli zawierają substancję cenną dla zdrowia

Autor: Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia • • 27 grudnia 2019 18:07

Badania wykazały, że nie tylko grona, ale także łodygi i pędy winorośli zawierają dużo resweratrolu, który ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Artykuł na ten temat opublikowało pismo "Science et Avenir".

Łodygi i pędy winorośli zawierają dużo resweratrolu, który ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie Fot. Fotolia

Drobiazgową analizę pędów i łodyg winorośli przeprowadzono w uniwersyteckim laboratorium chemii molekularnej i środowiska w ramach projektu VitoValo, w który włączyli się badacze z Universite de Savoie Mont Blanc. Projekt finansuje samorząd regionalny francuskiej Sabaudii, organizacje winiarskie oraz rząd francuski, który przeznaczył na ten cel 200 tys. euro - informuje Rzeczpospolita.

Chodziło o to, że w Sabaudii tylko w trakcie prac szkółkarskich powstaje rocznie z przycinania pędów 30 tys. metrów sześciennych drewna. Technologia jego kompostowania nie jest rozwinięta, a wartość energetyczna surowca jest nikła (nie nadaje się on na opał kominkowy). Dlatego winiarze zwrócili się do naukowców z prośbą o znalezienie wyjścia z tej sytuacji.

Okazało się, że łodygi i pędy winorośli zawierają dużo resweratrolu, organicznej substancji z grupy polifenoli, występującej w orzeszkach ziemnych, jeżynach, morwie, skórkach winogron, czerwonym winie. Naukowcy dowiedli już w 2010 roku, że resweratrol obniża poziom cholesterolu, wpływa korzystnie na układ krążenia, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, hamuje łaknienie i nadmierne przybieranie na wadze.

Stwierdzili to między innymi francuscy badacze z Centre National de la Recherche Scientifique - komunikat o wynikach ich prac zamieściło pismo "BioMed Central Physiology".

Więcej: rp.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum