Barwnik roślinny zwany kwercetyną może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, dowodzą naukowcy z Szpitala Ludowego Dongguan Shilong z Południowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach.
Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)
Jak przekonują barwnik kwercetyna, który naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych (w tym warzywach i czarnej herbacie), ma ochronne działanie przeciwzapalne, a także przeciwutleniające i może być użyteczna w leczeniu niezliczonych stanów przewlekłych.
Naukowcy z Chin wskazują, że liczne badania, w których badano wpływ kwercetyny na szereg czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym ciśnienie krwi, profile lipidów i poziomy glukozy wskazują, że barwnik ten poprawia poziom cholesterolu i trójglicerydów o wysokiej gęstości.
Największą zaletą kwercetyny jest jednak jej wpływ na ciśnienie krwi. Ma ona obniżać zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi.
Naukowcy podkreślają, że obniżenie ciśnienia krwi o ponad 10 mm Hg obniża ryzyko sercowo-naczyniowe o 50 proc. w przypadku niewydolności serca, o 35-40 proc. w przypadku udaru oraz o około 20-25 proc. w przypadku zawału mięśnia sercowego. Kwercetyna może zwiększyć korzyści wynikające z przyjmowania leków przeciwnadciśnieniowych i zmiany stylu życia, pomagając w ten sposób zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe.
Więcej: wprost.pl