Badania: kupka niemowlęcia pomocna w przewidywaniu problemów z wagą
Mikrobiom jelitowy zawarty w smółce - pierwszej kupce niemowlęcia - pozwala przewidywać, czy dziecko w wieku trzech lat będzie miało nadwagę - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Oulu (Finlandia).

Wczesny skład mikrobiomu jelitowego - bakterii zamieszkujących drogi pokarmowe - odgrywa istotną rolę w dojrzewaniu układu trawiennego i określaniu, w jaki sposób organizm będzie reagował na bodźce i stresory pochodzące z jego strony (programowanie metabolizmu).
Poprzednie badania sugerowały, że wczesna antybiotykoterapia zwiększa prawdopodobieństwo otyłości u dziecka, co świadczy o tym, iż zmiany w obrębie mikrobiomu jelitowego powstające na wczesnym etapie życia niosą ze sobą długotrwałe konsekwencje.
Badacze z Finlandii postanowili sprawdzić, czy istnieje związek pomiędzy składem wczesnego mikrobiomu jelitowego a rozwojem fizycznym dziecka w ciągu pierwszych trzech lat życia.
W tym celu przeanalizowali próbki stolca - pierwszej oraz "rocznej" kupki 212 niemowląt - i porównali je pod względem składu bakterii jelitowych. Dokonali też u dzieci regularnych pomiarów wzrostu i wagi, a także zarejestrowali wszelkie przypadki zastosowania antybiotyków.
Okazało się, że dzieci, którym podawano antybiotyki w pierwszym roku życia miały mniej bakterii typu Actinobacteria (promieniowce), niż dzieci, które poddawano antybiotykoterapii jeszcze w okresie prenatalnym lub zaraz po urodzeniu oraz dzieci, które nigdy nie otrzymywały środków antybakteryjnych.
Noworodki, które przed ukończeniem 3. roku życia zaczynały mieć już problemy z nadwagą, charakteryzowały się z kolei większą ilością bakterii typu Bacteroidetes i mniejszą ilością bakterii typu Proteobacteria.
Maluchy posiadające w smółce (pierwszej kupce) więcej gronkowców (Staphylococcus), cechowały się niższym wzrostem w wieku 1 r., a później dwóch lat.
Tylko bakterie jelitowe ze smółki pozwalały przewidywać u dzieci nadwagę w wieku trzech lat.
Wyniki badania, które sugerują, że wczesny mikrobiom jelitowy - zwłaszcza ten zawarty we smółce - ma związek z rozwojem fizycznym dziecka w ciągu pierwszych trzech lat życia, zaprezentowano na tegorocznym Europejskim Kongresie Mikrobiologii Klinicznej i Chorób Zakaźnych w Amsterdamie (Holandia).

ZOBACZ KOMENTARZE (0)