Badania: kawa zmniejsza ryzyko marskości wątroby

Autor: onet.pl • • 06 lutego 2016 14:18

Regularne picie kawy chroni wątrobę przed toksycznym działaniem alkoholu, ograniczając przy tym ryzyko marskości o 44 proc. - twierdzą naukowcy z University of Southampton w Wielkiej Brytanii.

FOT. Archiwum RZ

Ich zdaniem ochronny wpływ kawy na wątrobę jest porównywalny ze skutecznością niektórych leków stosowanych w profilaktyce chorób tego narządu.

Uczeni określili też, jaka ilość kawy jest dla wątroby najlepsza. O swoich wnioskach poinformowali na łamach "Pharmacology and Therapeutics", pisze o nich również dailymail.co.uk - informuje serwis onet.pl.

Wnioski dotyczące dobroczynnego wpływu kawy na kondycję wątroby osób nadużywających alkoholu naukowcy wysnuli na podstawie dziewięciu wieloletnich badań. Wzięło w nich udział ok. pół miliona osób z sześciu krajów.

Po analizie danych w nich zawartych okazało się, że u ludzi nadużywających alkoholu, ale pijących dwie filiżanki kawy dziennie, rzadziej rozwijała się marskość - choroba, która powoduje nieodwracalne zmiany w wątrobie, uniemożliwiając działanie tego narządu.

Skąd takie działanie kawy? Naukowcy podejrzewają, że to zasługa aktywnych biologicznie związków , a zidentyfikowano ich w kawie ok. tysiąca, w tym najbardziej nam znaną kofeinę, ale też kwas chlorogenowy czy kafestol.

Substancje te najprawdopodobniej chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, utrzymując zdolność organizmu do usuwania wolnych rodników - związków, które uszkadzają tkanki organów wewnętrznych.

Więcej: onet.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum