Badania: kawa ogranicza ryzyko zgonu
Naukowcy z Division of Cancer Epidemiology and Genetics at the National Cancer Institute uważają, że kawa, pita nawet w dużych ilościach, może przyczynić się do zmniejszenia ryzyko zgonu, także u osób z powolnym metabolizmem kofeiny.

Wiele badań wskazuje na prozdrowotne skutki picia kawy. Kawa ma zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych takich jak choroby serca, cukrzyca, Parkinson, nowotwory wątroby czy jelita grubego. Są jednak badania, które sugerują, że u osób ze zmniejszonym metabolizmem, kofeina może powodować nadciśnienie krwi lub zawał serca - podaje Rzeczpospolita.
Zależność tą postanowili sprawdzić naukowcy, którzy oparli się na danych Brytyjskiego Biobanku. Instytucja ta przeprowadziła bardzo obszerne badania na temat genetyki i innych czynników związanych ze stylem życia w tym picia kawy. W tym celu zebrano dane od 500 000 w latach 2006-2010. Przeciętny wiek uczestników wynosił 57 lat i 87 proc. z nich piło kawę.
Dane, prócz informacji demograficznych, zawierały wybór stylu życia i profil genetyczny.
W okresie badań zmarło ponad 14 tys. uczestników. Badacze zauważyli związek odwrotnie proporcjonalny między piciem kawy a ryzykiem śmierci, niezależnie od tego, czy kawa jest szybko czy powoli metabolizowana. Związek ten stwierdzono u osób, które wypijały od jednej do ośmiu filiżanek kawy dziennie.
Zespół podkreśla, że stwierdzono jedynie związek między kawą, a śmiertelnością. Określenie przyczyn wymaga dodatkowych badań.
Więcej: www.rp.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)