Badania: kawa może zmniejszać ryzyko raka wątroby?
Regularne picie kawy ma związek z niższym o 40 proc. ryzykiem zachorowania na raka wątroby - wynika z najnowszej metaanalizy, którą publikuje pismo "Clinical Gastroenterology and Hepatology".

Według badaczy, ochronne działanie kawy może wynikać m.in. z tego, że obniża ona ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz ryzyko marskości wątroby, a obydwa te czynniki predysponują do raka wątrobowokomórkowego, tj. wywodzącego się z komórek wątroby, hepatocytów - informuje PAP Nauka w Polsce.
Osoby regularnie pijące kawę (nawet w małych ilościach) mają o 40 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten nowotwór w porównaniu z ludźmi, którzy nie piją kawy w ogóle. Ci, którzy spożywali dużo kawy (zależnie od badania więcej niż jedna lub trzy filiżanki dziennie) mieli o 56 proc. niższe ryzyko raka wątrobowokomórkowego, a dla pijących jej mało ryzyko było niższe o 28 proc.
Związek ten utrzymywał się niezależnie od płci badanych osób, spożycia alkoholu (nadmierne zwiększa ryzyko marskości wątroby i raka tego narządu) oraz występowania w przeszłości zapalenia wątroby czy innego jej schorzenia.
Autorzy analizy podkreślają, że wyniki te nie dowodzą jeszcze, iż kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego, nie jest bowiem wykluczone, że osoby cierpiące na różne schorzenia wątroby i układu pokarmowego redukują jej spożycie.
Więcej: http://naukawpolsce.pap.pl/
ZOBACZ KOMENTARZE (0)