Do analizy wykorzystano dane prawie 16 tys. uczestników z dwóch oddzielnych kohort. W pierwszym badaniu poziom kadmu był mierzony w moczu, w drugim - we krwi.

Po uwzględnieniu wieku, płci, rasy/pochodzenia etnicznego, wykształcenia, wskaźnika masy ciała, poziomu cholesterolu w surowicy i nadciśnienia, naukowcy odkryli, że u pacjentów z poziomem kadmu w 80. percentylu prawdopodobieństwo śmierci z powodu grypy lub zapalenia płuc było o 15 proc. większe w porównaniu z pacjentami z 20. percentyla.

Wśród osób, które nigdy nie paliły, różnica była jeszcze większa, przy wyższym o 27 proc. ryzyku zgonu wśród osób z 80. percentyla w porównaniu z 20. percentylem.

- Nie mogliśmy bezpośrednio ocenić poziomu kadmu wśród pacjentów z COVID-19 we wczesnej pandemii - powiedział Park. - Naszą motywacją było znalezienie modyfikowalnego czynnika ryzyka, który może predysponować osoby z zakażeniem COVID-19 do wystąpienia poważnych powikłań i śmierci z powodu COVID-19. COVID-19 może nie być jednorazowym wydarzeniem. Nasze ustalenia sugerują, że społeczeństwo może skorzystać na zmniejszeniu narażenia na kadm, gdy nastąpi kolejna pandemia. Nie można tego zrobić nagle i wymaga to czasu poprzez zmiany polityki.

Jak wskazał Park, kluczowe znaczenie ma rzucenie palenia. Każdy powinien też być świadomy głównych źródeł kadmu w swojej diecie: to przede wszystkim zboża, ryż, narządy zwierzęce, takie jak wątroba i nerki, soja i niektóre rodzaje warzyw liściastych. Natomiast warzywa kapustne, takie jak kapusta i brokuły, zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, ale stosunkowo niski poziom kadmu.

- To nie jest zalecenie dotyczące drakońskiej zmiany stylu życia - powiedział Hu. - Sugeruję raczej rozważenie pewnych zmian w wyborach. W międzyczasie epidemiolodzy muszą skupić się na problemie, który poruszyliśmy. Potrzebna jest wzmożona kontrola źródeł narażenia na kadm i nadzór nad jego poziomami w ogólnej populacji, a decydenci muszą pracować nad dalszym zmniejszaniem zanieczyszczenia kadmem w środowisku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.