
Obszerne badania potwierdziły, że ryzyko zachorowania na celiakię jest związane z ilością spożywanego przez małe dzieci glutenu. Badania te miały charakter obserwacyjny i dlatego nie dowodzą związku przyczynowego, są jednak najbardziej wszechstronną do tej pory analizą tego zagadnienia - informuje czasopismo Jama.
Ogółem analizą objęto 6600 dzieci, predysponowanych genetycznie do rozwoju celiakii - ze Szwecji, Finlandii, Niemiec i USA. Zespół prof. Daniela Agardh'a z Uniwersytetu w Lund (Szwecja) obserwował je od momentu urodzenia do ukończenia piątego roku życia.
Naukowcy odkryli, że w przypadku obciążonych genetycznie 2-3 latków wzrost ryzyka zachorowania na celiakię był zauważalny nawet przy niewielkich ilościach spożywanego glutenu - 2 gramach dziennie, czyli równowartości jednej kromki białego chleba.
- Dzienne spożycie glutenu na poziomie powyżej 2 gramów w wieku 2 lat wiązało się ze 75-proc. wzrostem ryzyka rozwoju celiakii w porównaniu do dzieci równie zagrożonych chorobą, ale jedzących mniejsze ilości glutenu - podkreśla dietetyczka Carin Andrén Aronsson, jedna ze współautorek publikacji. - Jednak ustalenie sztywnych zaleceń lub limitów dla spożycia glutenu przez wszystkie dzieci w pierwszych latach życia jest nadal bardzo trudne ze względu na złożoność tego zagadnienia.
Badaczka dodaje, że korelacja, o której mowa powyżej, została potwierdzona dla wszystkich krajach uczestniczących w analizie - poza Niemcami, gdzie nie było wystarczającej ilości danych, aby wyciągnąć ostateczne wnioski.
Już wcześniej ten sam zespół badawczy przeprowadził kilka kompleksowych badań nad przyczynami celiakii. Wykazał w nich m.in., że znaczenie momentu, w którym dziecko zaczyna jeść gluten, może odgrywać bardzo niewielką rolę, o ile w ogóle ma jakieś znaczenie. Naukowcy nie wykazali również, aby karmienie piersią miało wyraźny efekt ochronny na ryzyko rozwoju celiakii.
Obecne badanie opierało się na całkowitym spożyciu glutenu. - Naszym następnym krokiem będzie określenie, czy któreś grupy żywności zawierającej gluten mają większe znaczenie w porównaniu z innymi w powstawaniu choroby trzewnej - mówi prof. Agardh. Jego zespół równolegle zajmuje się badaniami, których celem jest określenie, czy dieta całkowicie bezglutenowa może zmniejszyć ryzyko celiakii u dzieci, które zostały ocenione jako najbardziej narażone na rozwój tej choroby.


- ND, 17:56 Austria: władze wstrzymały szczepienia preparatem AstraZeneca
- ND, 16:26 Prof. Maksymowicz: szczepionka Sputnik V? To nie jest gorszy produkt niż ropa naftowa z Rosji!
- ND, 15:55 11 marca uzdrowiska wznawiają działalność, także na Warmii i Mazurach
- ND, 14:59 Wirusolog: to nie z powodu mutacji na COVID-19 chorują coraz młodsze osoby
- ND, 13:57 Tabela bez zmian: Polska na 14. miejscu pod względem liczby zakażeń koronawirusem
- ND, 12:41 Naukowcy o "dobrym" cholesterolu: jego duże cząsteczki mogą zwiększać ryzyko zawału
- ND, 11:49 Wrocław: USK ma nowoczesny system oczyszczający powietrze na oddziale położniczym
- ND, 10:48 MZ: dobowy spadek liczby zakażeń w kraju, znowu najwięcej na Mazowszu. Rośnie liczba zajętych łóżek
- ND, 10:32 Najnowsze dane o koronawirusie w Polsce
- ND, 09:32 Michał Bulsa: MZ wydłużając odstępy między dawkami szczepień ładuje lekarzy na minę
- ND, 09:01 Badacze: stosowanie jednej dawki szczepionki przeciw Covid-19 to poruszanie się na ślepo
- ND, 08:13 Brytyjski wariant koronawirusa śledzony przez naukowców. Obawy są uzasadnione?
- 1 Koronawirus w Polsce: 1 794 914 potwierdzonych zakażeń, zmarło 45 285 pacjentów
- 2 W szpitalach przybywa młodych pacjentów z Covid-19. Będzie jeszcze gorzej?
- 3 Wirusolog: to nie z powodu mutacji na COVID-19 chorują coraz młodsze osoby
- 4 Pomorskie też objęte lockdownem. Zamknięte zostaną m.in. kina, hotele, teatry, baseny
- 5 Minister zdrowia: teleporady były nadużywane, dlatego ograniczamy ich stosowanie
- 6 Kraska apeluje: nie leczmy się tlenem na własną rękę! Pandemia nabiera rozpędu
- 7 Sośnierz: Polska nie walczy z pandemią COVID-19, ale rozpaczliwie się przed nią broni
- 8 Minister zdrowia o pielęgniarkach: tak wygląda spadek zachorowań na Covid-19 w tej grupie
- 9 Brytyjski wariant koronawirusa śledzony przez naukowców. Obawy są uzasadnione?
- 10 Szef MZ o drugiej dawce szczepionki w innym terminie. "Nie ma jeszcze żadnej decyzji"
- 11 MZ informuje o wydłużonych odstępach między dawkami szczepień przeciw COVID-19
- 12 Lekarze: wydłużenie odstępów między dawkami szczepień może być niezgodne z prawem
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych