PAP/Rynek Zdrowia | 16-08-2019 10:31

Badania: jest związek między ryzykiem celiakii a spożyciem glutenu przez dzieci

Obszerne badania potwierdziły, że ryzyko zachorowania na celiakię jest związane z ilością spożywanego przez małe dzieci glutenu. Badania te miały charakter obserwacyjny i dlatego nie dowodzą związku przyczynowego, są jednak najbardziej wszechstronną do tej pory analizą tego zagadnienia - informuje czasopismo Jama.

Fot. PTWP

Ogółem analizą objęto 6600 dzieci, predysponowanych genetycznie do rozwoju celiakii - ze Szwecji, Finlandii, Niemiec i USA. Zespół prof. Daniela Agardh'a z Uniwersytetu w Lund (Szwecja) obserwował je od momentu urodzenia do ukończenia piątego roku życia.

Naukowcy odkryli, że w przypadku obciążonych genetycznie 2-3 latków wzrost ryzyka zachorowania na celiakię był zauważalny nawet przy niewielkich ilościach spożywanego glutenu - 2 gramach dziennie, czyli równowartości jednej kromki białego chleba.

- Dzienne spożycie glutenu na poziomie powyżej 2 gramów w wieku 2 lat wiązało się ze 75-proc. wzrostem ryzyka rozwoju celiakii w porównaniu do dzieci równie zagrożonych chorobą, ale jedzących mniejsze ilości glutenu - podkreśla dietetyczka Carin Andrén Aronsson, jedna ze współautorek publikacji. - Jednak ustalenie sztywnych zaleceń lub limitów dla spożycia glutenu przez wszystkie dzieci w pierwszych latach życia jest nadal bardzo trudne ze względu na złożoność tego zagadnienia.

Badaczka dodaje, że korelacja, o której mowa powyżej, została potwierdzona dla wszystkich krajach uczestniczących w analizie - poza Niemcami, gdzie nie było wystarczającej ilości danych, aby wyciągnąć ostateczne wnioski.

Już wcześniej ten sam zespół badawczy przeprowadził kilka kompleksowych badań nad przyczynami celiakii. Wykazał w nich m.in., że znaczenie momentu, w którym dziecko zaczyna jeść gluten, może odgrywać bardzo niewielką rolę, o ile w ogóle ma jakieś znaczenie. Naukowcy nie wykazali również, aby karmienie piersią miało wyraźny efekt ochronny na ryzyko rozwoju celiakii.

Obecne badanie opierało się na całkowitym spożyciu glutenu. - Naszym następnym krokiem będzie określenie, czy któreś grupy żywności zawierającej gluten mają większe znaczenie w porównaniu z innymi w powstawaniu choroby trzewnej - mówi prof. Agardh. Jego zespół równolegle zajmuje się badaniami, których celem jest określenie, czy dieta całkowicie bezglutenowa może zmniejszyć ryzyko celiakii u dzieci, które zostały ocenione jako najbardziej narażone na rozwój tej choroby.