Badania: jęczmień jako środek kontrastowy w diagnostyce przewodu pokarmowego

Autor: Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia • • 08 lipca 2018 12:57

Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie ziaren jęczmienia. Można go używać jako kontrast w diagnostyce układu pokarmowego, a zwłaszcza badaniach zaburzeń połykania.

Jęczmień jest wykorzystywany przede wszystkim do produkcji chleba Fot. Fotolia (zdjęcie ilustracyjne)

Profesor na Wydziale Inżynierii Biomedycznej Uniwersytetu w Buffalo, Jun Xia wskazuje, że ziarno uprawiane na całym świecie od tysięcy lat, wykorzystywane do produkcji m.in. chleba i piwa, znalazło właśnie zastosowanie, jako środek kontrastowy do obrazowania medycznego - informuje Rzeczpospolita.

Jak wyjaśnia badacz, zaburzenia połykania, znane również jako dysfagia, mogą być oznaką poważnego problemu medycznego. Do badania dysfagii, lekarze używają gęstego, kredowego płynu zawierającego bar. Pacjent musi go wypić, a następnie jest badany za pomocą promieni rentgenowskich, ultradźwięków lub rezonansu magnetycznego. Wypicie płynu jest jednak nieprzyjemne, bezpieczeństwo - ograniczone, koszty - wysokie, a kontrast nie jest idealny. To właśnie skłoniło naukowców do poszukiwania jadalnych alternatyw.

Najlepsze rezultaty wśród badanych produktów przyniósł palony jęczmień, taki sam jakiego używa się do produkcji ciemnych piw. Naukowcy byli w stanie wykryć poszczególne ziarna przez 3,5 cm tkanki. W przypadku podawania popularnej w Japonii, Korei i Chinach, palonej herbaty jęczmiennej, obraz był wyraźny przez 2,5 cm tkanki. Zespół uważa, że palony jęczmień będzie mógł być wykorzystywany, nie tylko w diagnostyce problemów z połykaniem, ale także do diagnozowania całego przewodu pokarmowego.

Więcej: rp.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum